Columns

Het is en blijft een mooie uitdaging, in meervoud, columns schrijven voor en insturen aan Metro. Het maatpak van vierhonderd woorden zit me als gegoten. Zo schrijf ik namelijk dagelijks mijn teksten op mijn blog annex website. Met als het goed is passende afbeeldingen daarbij, bijna als 1,2, 3 en klaar, zoals waar ik mijn teksten parkeer in het digitale luchtruim. Je zou het bijna kunnen zien als een abc’tje. Met bijna 110.000 bezoeken aan mijn website zou je, of ik, bijna gaan denken aan en dagelijkse plek op het podium dat Metro is en biedt. Een mooi initiatief, bedoeld voor lezerscolumnisten en voor lezers. Je stuurt je tekst in via het digitale kanaal, de redactie besluit of jouw invulling van en met woorden zinvol genoeg is en dan word je, jouw tekst dus, gepubliceerd. Dat bericht kun je als schrijver delen en daarmee meer publiek bekend maken. Dat komt behalve jouzelf ook Metro ten goede en als het goed is ook de lezers. Een uitgebreid podium, te zien aan de her en der verspreide oplage, werkdagelijks.
Dan ga je als schrijver denken aan beleg op je brood op de plank en dus aan het vergaren van stemmen, om tenminste kans te maken op de beloning van honderd euro die per column wordt uitgeloofd. Dat is een formule die goed smaakt en naar meer. Stel dat ik, mezelf als voorbeeld nemend, vijf keer per week een column van mijn schrijfhand geplaatst krijg, dan kom ik op 500 euro per week dus 2000 euro per 4 weken. Gemakshalve reken ik dat voor een maand en dat is aanmerkelijk hoger dan waaraan wordt gedacht bij een mogelijk algemeen basisinkomen. Dat is bovendien aanmerkelijk meer dan wat nu in diezelfde tijdsperiode op mijn rekening wordt bijgeschreven. Aan het einde van een week houd ik al een stuk maand over, zoiets.
Verlokkelijk en verleidelijk, dat zeker. Probleem is voor mij dat verdraaide stemgedoe. Onder de vaste bezoekers en lezers van mijn blogteksten zijn zich zo te zien maar weinig Metro-lezers aan het bevinden. Willen zij op mij en op mijn inzendingen stemmen, dan begint dat met het registreren bij Metro. Dat is een belemmering en dat kost mij stemmen. Dat kost mij dus, optimistisch gerekend, 100 euro per dag, 500 euro per week en 2000 euro per maand. Toch blijf ik het proberen en doen wat ik doe, met hart en ziel. Schrijven. Columns.