Boeven vangen is veel spannender.

Laatst een apart staaltje PR op Facebook gelezen van Politie Rotterdam Centrum. Voor de mensen die het verhaal niet hebben gelezen. Het draaide om de melding van een oma ”Truus’’ die was gevallen in de tram, waarna de politie was uitgerukt om haar te helpen. Daar aangekomen gaf ze aan dat er niets aan de hand was. Zij vonden het toch nodig dat ze samen met hen op de ambulance wachtte. Toen die aankwamen en haar controleerden bleek ze (zoals ze zelf al aangaf) niets gebroken te hebben. Oma Truus wilde na deze oponthoud zo snel mogelijk weg, om haar overstap te halen. Maar de politie was zo ‘’vriendelijk’’ (hoewel zij aangaf dat het niet nodig was) om haar thuis te brengen. Ondertussen vertelde ze haar levensverhaal maar. Bij aankomst heeft ze hen bedankt met de woorden ‘’ Nou jongens, nu snel weer belangrijke dingen doen. Zo’n oude vrouw helpen is natuurlijk helemaal niet waarom jullie bij de politie zijn gegaan. Boeven vangen is veel spannender’’
Heel veel lezers zullen nu zeggen wat lief en aardig van de politie. Ik aan de andere kant heb dit artikel met verbazing gelezen.
Mensen zullen wel zeggen dat ik sceptisch ben, maar dit is toch niet de taak van de politie? Oma Truus en de ambulancebroeder geven beiden aan dat ze nergens last van heeft. Maar alsnog gaat de politie (luisterend naar haar levensverhaal) een rondje met oma Truus rijden. Ik heb bijna het gevoel dat ze een extra pauze wilden inlassen.
Begrijp me niet verkeerd ik wil zulke dingen absoluut niet bagatelliseren. Maar in dit geval was het al snel duidelijk dat er niets aan de hand is. Is het dan niet beter om weer verder te gaan met de orde van de dag? Het is namelijk niet zo, dat de politie niets te doen heeft.
Integendeel, jaarlijks zijn er meer dan honderdduizend aangiftes waar de politie niet aan toe komt, door gebrek aan mankracht en ook zijn er jaarlijks bijna 10.000 klachten richting de politie. Lijkt me dan ook dat er genoeg dingen te doen en te verbeteren zijn, i.p.v. het werk van ambulancepersoneel overnemen.
Wanneer je bedenkt, dat de politie op 22 april van plan is te gaan staken i.v.m. met een gewenste loonsverhoging, vraag ik me af of wij dit als (mislukte) PR moet zien. Leuk dat ze een oude oma helpen, maar dat zou hun prioriteit niet moeten zijn. Om met de woorden van Oma Truus te spreken ‘’Zo’n een oude vrouw helpen is natuurlijk niet waarom jullie bij de politie zijn gegaan. Boeven vangen is veel spannender’’. Dit is namelijk wat wij burgers ook verwachten van de politie!