Redactie Metro
Redactie Metro Sport 17 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Ajax-icoon Muller op 85-jarige leeftijd overleden

Voormalig Ajacied en oud-international Bennie Muller is op 85-jarige leeftijd overleden. Ajax maakte het overlijden van de Amsterdammer bekend op zijn website. Muller maakte in de jaren zestig van de vorige eeuw furore bij Ajax. Hij speelde tussen 1958 en 1970 in totaal 426 officiële wedstrijden in Ajax 1, veroverde vijf landstitels met de club en drie KNVB-bekers. Hij droeg in 43 interlands het shirt van het Nederlands elftal.

Muller maakte zijn debuut in 1958 voor Ajax tegen MVV Maastricht. De middenvelder was klein van stuk, maar technisch begaafd en in het bezit van een hard schot. Hij groeide uit tot een vaste waarde en legde mede de basis voor de ploeg die begin jaren zeventig Europa en de wereld veroverde.

Zijn eerste, persoonlijke moment van glorie is de gewonnen beslissingswedstrijd in de Eredivisie tegen Feyenoord in 1960. “Twee jaar eerder was ik nog ballenjongen, nu kampioen”, blikte hij terug in een artikel op de Ajax-site.

Na de verloren finale van de Europa Cup 1 in 1969 tegen AC Milan raakte Muller zijn basisplaats kwijt onder trainer Rinus Michels. Zwaar teleurgesteld vertrok hij in 1970 naar Holland Sport. Na zijn actieve voetballoopbaan opende Muller een sigarenwinkel in de Haarlemmerstraat van Amsterdam. Hij bleef een trouwe aanhanger van de club en zag zijn zoon Danny Muller nog spelen in de jeugd van Ajax.

De familie heeft Ajax laten weten dat de begrafenis in besloten kring plaatsvindt. Komend weekend wordt er in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk op passende wijze stilgestaan bij het overlijden van Muller.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties