Erik Jonk
Erik Jonk Sport 15 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Verbazing over ‘positieve’ Evenepoel die uit de Giro stapt: ‘Is corona daar nog een issue dan?’

De Belgische wielrenner Remco Evenepoel heeft gisteravond de Giro d’Italia verlaten omdat hij positief op covid-19 testte. Op sociale media klinkt totale verbazing. Mensen begrijpen er weinig van dat corona in het wielrennen nog een ‘ding’ is.

Als de nummer 63 uit het klassement van de Ronde van Italië zou zijn verdwenen, dan had niemand het over deze coronatest gehad. Het gaat nu echter om de leider van de Giro en één van de absolute favorieten. Bovendien gaat het om een sporter die niet ziek is, maar een routinecontrole moest ondergaan. Dat gebeurt nog in het wielerpeloton. De Nederlandse ploeg Jumbo-Visma moest voordat de wedstrijd begon zelfs al drie ‘positieve’ renners naar huis sturen en vervangen.

Evenepoel verlaat Giro met pijn in het hart, maar ook trots

Het niet meer verder koersen in de Giro d’Italia door Remco Evenepoel werd gisteravond eerst door zijn wielerploeg Soudal – Quick-Step naar buiten gebracht. Later kwam het grote wielertalent zelf met een statement in een zwart vlak op sociale media. „Met pijn in het hart moet ik meedelen dat ik de Giro d’Italia verlaat wegens Covid-19 na een routinetest, die helaas positief was”, laat de wereldkampioen weten. „Mijn ervaring hier was echt speciaal en ik keek uit naar de komende twee weken. Ik kan het personeel en de renners die zoveel hebben opgeofferd in de voorbereiding op de Giro niet genoeg bedanken. Nog steeds erg trots om te vertrekken met twee ritzeges en vier roze truien.”

https://twitter.com/EvenepoelRemco/status/1657846482404253700

Ontevreden na winst in tijdrit

Evenepoel schreef gisteren de tweede tijdrit in de Ronde van Italië nog op zijn naam en heroverde daarmee de roze leiderstrui. De 23-jarige Belg was in de negende rit, over 35 kilometer, nipt sneller dan zijn Britse concurrenten Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart van Ineos Grenadiers. Thomas is door het uitvallen van Evenepoel de nieuwe klassementsleider. Daarna testte Evenepoel dus positief op corona. Een andere favoriet, Primož Roglič van het Nederlandse Jumbo-Visma, ziet zichzelf in het algemeen klassement nu plotseling op de tweede plaats terug. Hij staat twee tellen achter Geraint Thomas, in plaats van 47 seconden achter Evenepoel.

De winnaar, eerder al veel besproken door een vreselijke val in de Ronde van Lombardije, was al niet heel tevreden over zijn optreden in de tijdrit. En dat dus ondanks de zege. „Ik hoop dat ik niet ziek word”, had hij na afloop gezegd en hij en gaf ook aan dat hij uitkeek naar het herstel na twee zware dagen. „Dit verklaart alles” reageerde zijn ploegmanager Patrick Lefevere op Twitter. „Ik hoop dat iedereen zijn periode van herstel en zijn privéleven respecteert. Hij zal sterker terugkeren.”

Verbazing op sociale media

Dat zal iedereen Remco Evenepoel gunnen, maar de verbazing op sociale media gaat vooral over het feit dat corona nog altijd een factor van belang is in het wielrennen (niet alleen in de Giro d’Italia). En dat terwijl er verder ‘in de wereld’ nauwelijks meer over wordt gesproken en het woord zelftest al uit de taal lijkt verdwenen.

Bloody shame. Remco Evenepoel, een grote held, wint de tijdrit. Heeft de leiding in de koers. En is dus niet ziek, want dit was een routinetest”, meldt ene Hans bijvoorbeeld. „Wat is er in vredesnaam aan de hand met de bazen in de Giro om mensen zonder symptomen te testen?” Later begrijpt diezelfde Hans dat wielerploegen zélf nog testen. „Ik begrijp dat de ploeg dit besluit. Blijft hallucinant om die achterhaalde en nooit goed werkende pcr-test te gebruiken.” „Positief testen is niet hetzelfde als ziek zijn”, vindt Sanny. „Ongelooflijk dat dit nog steeds een reden is voor stopzetting. Heel spijtig.” „Is dat nog een issue dan?”, vraagt iemand anders. En: „Is er een medische reden om uit de koers te stappen omwille van corona?”

Hieronder lees je nog enkele reacties.

https://twitter.com/johanhofman/status/1657877843483803650

https://twitter.com/john_bumblebee/status/1657868195313721344

https://twitter.com/MoerenhoutYves/status/1657866618901258240

https://twitter.com/serranosuner/status/1657866410062651398

https://twitter.com/BertThonissen/status/1657859748744642561

https://twitter.com/Hugocoorevits/status/1657857769679060993

Lange reistijd naar kantoor? Dat is écht niet gezond voor een mens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.