Julia Osendarp
Julia Osendarp Geld & Carrière 14 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Lange reistijd naar kantoor? Dat is écht niet gezond voor een mens

De coronacrisis heeft onze kijk op werken veranderd. Want waar we voorheen iedere werkdag keurig naar kantoor kwamen, kijken steeds meer bazen of collega’s er niet van op als je thuiswerkt. En dat thuiswerken blijkt gezonder dan we dachten. Want nieuw onderzoek toont aan dat lange reistijden richting kantoor een hoop nadelige effecten hebben.

Dat wel of niet naar kantoor gaan en de gezondheidsnadelen daarvan, heeft dus alles te maken met het reizen. Werknemers die in de file staan of veel tijd kwijt zijn onderweg naar kantoor, blijken daar negatieve effecten aan over te houden. Deze werknemers zijn minder fysiek actief, vaker te zwaar en hebben meer slaapproblemen. En daarnaast kan ook alcohol een probleem zijn in hun leven. Dat thuiswerken, of hybride werken, is dus zo gek nog niet. Wat ook al deze huisarts bevestigde.

Onderzoek naar reistijd kantoor en gezondheid

Onderzoekers bekeken data van een Zweeds gezondheidsonderzoek. Waarbij zij inzicht kregen in de leefstijl van 13.000 mensen tussen de 16 en 64 jaar oud. Data over Alcoholgebruik, roken, lichaamsgewicht, sportgedrag, werk, stressniveaus en hun fysieke gesteldheid werden daarvoor onder de loep genomen.

„We ontdekten dat een woonwerkafstand van meer dan 3 kilometer de kans vergrootte dat mensen fysiek inactief waren, overgewicht hadden en slecht sliepen”, vertellen de onderzoekers van de Stockholm University. Mensen die meer dan veertig uur per week werkten en tijdelijk meer dan vijf uur per week daarvoor reisden, bleken er slechter aan toen dan toen ze slechts één tot vijf uur per week reisden. Zij kregen bij meer reisuren ook vaker slaapproblemen en waren minder fysiek actief dan de periode dat ze minder reisden.

In de buurt of thuiswerken gezond

En dat valt te verklaren. Door de langere reistijd is er minder tijd om te sporten en door meer stress, slapen mensen slechter. Daarnaast blijkt dat een werknemer met een kantoor ver van huis, ook moet oppassen voor alcoholmisbruik. Ligt het kantoor in een gebied met hoge sociaaleconomische status? Dan hadden mensen een grotere kans op een alcoholprobleem. Deze groep vond zelf dat zij moesten minderen met drank of nuttigden alcohol tegen de stress. „We ontdekten ook dat mensen vaker te veel dronken als hun kantoor naast een bar stond.”

De locatie van je baan, kan dus van grote invloed zijn op jouw gezondheid. Bij hoeveel uren reistijd de gezondheidsschade optreedt, was voor de onderzoekers niet duidelijk. „We konden alleen aantonen dat deelnemers die 3 kilometer of minder moesten reizen voor hun werk, meer lichaamsbeweging kregen. Dat kan komen doordat ze vaker op de fiets of te voet naar hun werk gaan of doordat ze voor en na hun werk meer tijd hebben om te sporten.”

Dit is het gemiddelde besteedbaar inkomen in Nederland per leeftijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.