Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Sport 10 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Ophef over uitspraken Pierre van Hooijdonk bij Studio Voetbal over ‘complottheorie’ tijdens Feyenoord – Ajax

De aanstekers die door supporters van Feyenoord naar Ajax-spelers werd gegooid tijdens de wedstrijd tussen de twee clubs op 5 april in de Kuip, houdt veel mensen nog bezig. Zo ook voetbalanalist Pierre van Hooijdonk, die gisteravond tijdens Studio Voetbal uitsprak dat hij met een bepaalde ‘complottheorie’ in zijn hoofd zit. En die uitspraken worden hem niet in dank afgenomen.

Mocht je het niet weten: tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, gedroegen supporters van Feyenoord zich woensdag (zacht uitgedrukt) niet helemaal netjes. Ze gooiden voorwerpen op het veld en naar spelers, waarvan één aansteker het ‘doel’ raakte: het hoofd van Davy Klaassen. Resultaat: bebloed hoofd, wedstrijd tijdelijk gestaakt en een latere – zeer volwassen – reactie van de algemeen directeur van Feyenoord. Maar Pierre van Hooijdonk denkt er het zijne van.

Pierre van Hooijdonk heeft ‘complottheorie’ over Feyenoord – Ajax

Het zit zo: volgens Van Hooijdonk was het effect van de aansteker heftiger omdat Davy Klaassen kaal is. Zo kon je zijn bebloede hoofd goed zien, anders dan wanneer iemand met veel haar geraakt was. Maar daar houdt het niet bij op: Van Hooijdonk denkt namelijk óók dat Ajax Davy Klaassen expres heeft laten uitvallen, kort nadat de wedstrijd werd hervat. Klaassen werd namelijk geraakt, viel op het gras met zijn hoofd in zijn armen en de wedstrijd werd stilgezet. Na een korte pauze ging de wedstrijd echter weer door, maar Klaassen gaf aan dat hij te veel last had van zijn hoofdwond en dat hij duizelig was. Of dat helemaal oprecht was, of van tevoren afgesproken, daar twijfelt Van Hooijdonk aan.

De voetbalanalist denkt dat het mogelijk is dat de leiding van de Amsterdamse club Klaassen heeft verteld te stoppen met de wedstrijd onder het mom van duizeligheid. Volgens presentator van Studio Voetbal Sjoerd van Ramshorst is dat echter wat vergezocht. Van Hooijdonk: „Die twijfels heb ik wel serieus. Ik vind het tegelijkertijd ook jammer dat ik zo denk, want daar gaat het helemaal niet om.”

Van Ramhorst vraagt het nog maar eens: „Is dat niet wat vergezocht?” Van Hooijdonk reageert daar weer op dat de aansteker ‘geen baksteen’ was. „Maar je hebt het bloed toch gezien?”, vraagt de presentator hem. „Denk je dat het bij mij ook gebloed had?”, kaatst Van Hooijdonk weer terug, doelend op Klaassens kale hoofd. Volgens de presentator komt zo’n aansteker dan ook harder aan, bij iemand zonder haar, maar daar reageert Van Hooijdonk niet meer op. Kortom: de voetbalanalist denkt dat Ajax Klaassen expres liet uitvallen, zodat de club een zaak zou hebben als ze verloren. Dat was echter niet nodig: het werd 1-2, voor Ajax.

Verontwaardigde reacties

Op social media is Pierre van Hooijdonk sinds gisteravond trending en veel mensen reageren verontwaardigd op de complottheorie die hij op televisie uitte. Zo noemen mensen hem „een idioot”, maar nemen ze ook veel heftigere woorden dan dat in de mond (of de vingers, eigenlijk). Hieronder wat reacties:

https://twitter.com/Kavinos/status/1645166121132216320

https://twitter.com/EefkevD/status/1645166171627433984

https://twitter.com/dwdb_/status/1645165724191580163

https://twitter.com/MEGroenstege/status/1645165612023332865

https://twitter.com/Moorske86/status/1645165621254971393

https://twitter.com/Rayno_020/status/1645173213545078784

Je kunt Studio Voetbal terugkijken via NPO Start.

Bedroefde reacties op dood dichter en theoloog Huub Oosterhuis: ‘Ondanks verdriet is hart vervuld met liefde’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.