Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 10 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Bedroefde reacties op dood dichter en theoloog Huub Oosterhuis: ‘Ondanks verdriet is hart vervuld met liefde’

Theoloog en dichter Huub Oosterhuis is gisteren op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag gemeld. Op social media verschijnen veel bedroefde reacties op het nieuws. Zo delen mensen gedichten van hem, die volgens hen heel goed passen bij deze tijd.

Oosterhuis maakte sinds de jaren zestig naam als dichter en Bijbeluitlegger die de Bijbelse boodschap op hedendaagse wijze probeerde te vertolken. Zijn werk had grote invloed op de vernieuwing van de liturgie in de Rooms-Katholieke Kerk.

Zijn poëtische oeuvre varieerde van psalmbewerkingen tot politieke protestliederen, mystiek getinte gezangen en vaak zeer persoonlijke ‘vrije poëzie’. Liederen van Oosterhuis stonden op het repertoire van de meeste parochies.

Huub Oosterhuis overleden

Oosterhuis was sinds 1965 voorganger in de in 1960 opgerichte Amsterdamse Studentenekklesia, die een alternatief in de volkstaal wilde bieden voor de Latijnse mis. De RK-Kerk verstootte hem in 1970 als priester toen hij na zijn huwelijk in diensten van de ekklesia bleef voorgaan. Een jaar eerder was hij wegens zijn afwijzing van het verplichte celibaat uit de jezuïetenorde gezet.

Om het debat over politiek en cultuur te stimuleren, richtte de in 1933 geboren Amsterdammer Oosterhuis in 1972 het centrum De Populier op, dat begin jaren tachtig overging in het politiek centrum De Balie. In 1990 stichtte hij het centrum voor religie, politiek en cultuur De Rode Hoed. Hij was daar van 1991 tot 1998 directeur.

https://twitter.com/nynke/status/1645332947787022337

Bedroefde reacties

Huub Oosterhuis sloot als Bijbelvertaler en -uitlegger aan bij Joodse uitlegtradities. In 1997 begon hij in De Rode Hoed met Bijbeluitleg voor buitenkerkelijken. De (protestantse) Vrije Universiteit in Amsterdam eerde Oosterhuis in 2002 met een eredoctoraat.

De theoloog had ook nauwe banden met het koningshuis. Hij hield in 2002 de preek tijdens de uitvaartdienst van prins Claus. Zijn banden met Claus en Beatrix dateren van het begin van de jaren zeventig, toen de dichter lid werd van een groep kunstenaars die het paar om zich heen verzamelde. Oosterhuis kreeg twee kinderen die ook allebei carrière maakten, in de muziekwereld: zangeres Trijntje en producent en componist Tjeerd.

Zijn kinderen zijn dankbaar voor de inspiratie en liefde die zij van hun vader, Huub Oosterhuis, hebben meegekregen. Dat stellen zij in een korte reactie op zijn overlijden. „Ondanks het grote verdriet is ons hart vervuld met liefde en dankbaarheid voor alle mooie momenten die we van onze inspirerende en liefdevolle vader hebben meegekregen”, zeggen Trijntje en Tjeerd.

Hieronder enkele reacties op het overlijden van Huub Oosterhuis:

https://twitter.com/arjanbroers/status/1645299953995063297

https://twitter.com/nathanvos/status/1645329046144790528

https://twitter.com/Roselaers/status/1645304103122132993

Daar zijn ze weer, de nieuwe Boer Zoekt Vrouw-boeren: ‘Tranen schieten in mijn ogen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.