Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Sport 30 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Oranjefans op kosten van Qatar naar WK in ruil voor pr op social media

Vijftig Oranjefans gaan op kosten van Qatar naar het wereldkampioenschap voetbal. De Golfstaat betaalt de vluchten en het verblijf. In ruil daarvoor mag de WK-organisatie hun posts op social media gebruiken voor marketingdoeleinden. Dat meldt de NOS.

Naast het posten op social media moeten deelnemende fans ook aanwezig zijn bij de openingsceremonie en bij de eerste WK-wedstrijd tussen Qatar en Ecuador op 20 november.

Supporters moeten zich in Qatar houden aan de ‘Code of Conduct’

De deelnemende supporters moeten zich houden aan de ‘Code of Conduct’, dat in handen is van de ­NOS. In dat document staat dat ze op social media positieve bijdragen moeten leveren en dat zij ‘beledigende reacties van derden’ moeten rapporteren. Posts die niet voldoen aan de Code of Conduct kunnen worden verwijderd. Wanneer supporters zich niet aan de overeenkomst houden, kan die door de WK-organisatie worden opgezegd. Zeker twee fans zouden het document al hebben ondertekend.

„De camera zal bij de opening op onze in het oranje uitgedoste groep inzoomen”, zegt Leon van der Wilk, die de reis namens de Nederlandse supporters coördineert. „Daarnaast zullen we geregeld in onze oranje shirts op pleinen verschijnen en doen we mee aan het supporters-WK, waarin fans onderling vijf tegen vijf spelen.”

Voor het eerste ‘gewone’ fans op kosten van organisatie naar toernooi

Het is voor het eerst dat een organiserend land van een sporttoernooi de reis en het verblijf van ‘gewone’ fans betaalt. Prominenten zoals oud-voetballers en influencers worden wel regelmatig uitgenodigd door deelnemende landen of organisaties.

Meerdere fans zeggen zich bewust te zijn van de twijfelachtige situatie rondom het toernooi in Qatar, maar het feit dat de KNVB heeft besloten om deel te nemen is voor hen een reden om zich achter te de supportersactie van Qatar scharen.

Veel supporters waren sowieso al van plan om Oranje in Qatar te steunen. Nu dat gratis kan, is dat volgens hen mooi meegenomen. Het scheelt al snel duizenden euro’s per persoon.

NOS gaat niet alleen WK-wedstrijden uitzenden, maar ook situatie Qatar duiden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.