Samuel Boerma
Samuel Boerma Geld & Carrière 30 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat is het verbruik van een vaatwasser? Is met de hand afwassen goedkoper?

Besparen op de energierekening kan door apparaten uit te zetten of zo efficiënt mogelijk te gebruiken. In deze serie nemen we elke dag een ander apparaat uit jouw huis onder de loep. Vandaag: de vaatwasser. Heerlijk, zo’n afwashulp, maar kost dat niet een hoop water en stroom? Eerder vertelden we al wat het verbruik van een douche en een wasmachine (en droger) is.

Van de afwas doen wordt niemand echt gelukkig. Een vaatwasser voelt voor veel mensen dan ook als een stukje luxe. Het scheelt gezeur én tijd. Maar bespaart-ie ook geld?

Dat hangt sterk af van het soort vaatwasser en welk programma je draait. Sinds de invoering van het nieuwe energielabel voor vaatwassers (op 1 maart 2021) worden deze apparaten opgedeeld in klasse A tot G. Deze nieuwe indeling kijkt veel strenger naar het verbruik. Was je machine in het oude systeem een A++? Dan kan deze nu zomaar in categorie D vallen.

Wat verbruikt een vaatwasser?

Een vaatwasser die in de nieuwe A-klasse valt, verbruikt ongeveer 0,8 kWh per afwas. Bij een apparaat uit klasse G is dat bijna het dubbele: 1,5 kWh , aldus energiebedrijven Vattenfall en Engie. Hier gaan we uit van een gemiddeld programma. Draai je een zwaarder programma (omdat je heter moet wassen of de vaatwasser heel vol zit), dan is het verbruik hoger.

Of je nou een nieuwe of een oude hebt, iedere vaatwasser gebruikt bijna dezelfde hoeveelheid water: 10-20 liter per keer, afhankelijk van het programma. Voor een afwas met de hand heb je vaak meer nodig: ongeveer 20-25 liter . En om en nabij 0,7 kWh om dat te verwarmen met de cv. Zoveel zuiniger is die handwas dus misschien wel niet…

Wat kost het?

Gerekend met het prijsplafond van de overheid (0,40 euro per kWh) verbruikt een moderne vaatwasser 0,32 euro per programma aan stroom. Voor een ouder type moet je rond de 0,60 euro per keer rekenen.

Voor duizend liter water betaal je bij Waterbedrijf Groningen 1,78 euro (inclusief belastingen en vastrecht). Als we uitgaan van het duurdere scenario per vaatwasser, 20 liter per keer, levert dit ons een prijs van 0,03 euro op. Het opwarmen van het water loopt veel sneller in de papieren dan de kosten van het water zelf.

De handwas daarentegen kost ons 0,28 euro stroom en ietsje meer water. Maar doe je de afwas onder de lopende kraan in plaats van in een teiltje? Dan verbruik je heel wat meer liters heet water: ongeveer 7,5 liter per minuut. Vier minuten afwassen kost dan 0,42 euro en verbruikt twee keer meer water dan een eco-programma van de vaatwasser. Dit betekent per afwasbeurt:

  • A-klasse vaatwasser: 0,8 kWh x 0,40 = 0,32 euro (plus 3 cent waterkosten).
  • G-klasse vaatwasser: 1,5 kWh x 0,40 = 0,60 euro (plus 3 cent waterkosten).
  • Afwassen in een teiltje: 0,7 kWh x 0,40 = 0,28 euro (plus 2 cent waterkosten).
  • Afwassen onder de lopende kraan: 1,05 kWh x 0,40 = 0,42 euro (plus 4 cent waterkosten).

We gaan uit van 280 volle vaatwassers per jaar. Een zuinige vaatwasser kost dan 98 euro op jaarbasis, terwijl een oude machine 176,40 euro verbruikt. In een teiltje afwassen is nog altijd het goedkoopst: 84 euro . Laat je de kraan openstaan, dan eindig je op 128,80 euro per jaar.

Wat is het verbruik van… een douche? Hoeveel kost de gemiddelde douchebeurt en kun je daarop besparen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.