Erik Jonk
Erik Jonk Sport 28 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Volleyballers Oranje boycotten WK Rusland, gaat alle sport tegen Russen ‘op zwart’?

De Nederlandse volleyballers komen in augustus en september niet in actie op het WK, zolang dat in Rusland wordt gehouden. Het is ongetwijfeld een van de vele berichten die over sporten tegen Russen de komende tijd langs zullen komen.

Wat betekent het voor de voetbalsters van Nederland bijvoorbeeld? De Oranje Leeuwinnen zijn op het Europees kampioenschap in Engeland de komende zomer aan Rusland gekoppeld.

Volleyballers vinden spelen in Rusland ondenkbaar

Volgens volleybalbond Nevobo is het „gezien de Russische invasie van Oekraïne ondenkbaar” dat daar een WK wordt gespeeld. De Nederlandse bond zegt de wereldvolleybalbond „met klem” te vragen het WK te verplaatsen.

Wereldvolleybalbond FIVB ziet na het binnenvallen van Rusland in Oekraïne nog geen aanleiding om het WK naar een ander land te verplaatsen. Nevobo overlegt ondertussen zelf intensief met de FIVB over de deelname van het Russische vrouwenteam aan het WK in Nederland en Polen. Over dat toernooi, dat in september en oktober staat gepland, volgt later meer informatie.

De Nederlandse basketballers moesten gisteravond tegen Rusland spelen. De Russen waren niet welkom. Terwijl de oorlog al gaande was, werd de wedstrijd Rusland – Nederland in Perm nog wel afgewerkt. De basketballers, Orange Lions geheten, waren al in Rusland aanwezig toen de invasie uitbrak.

Champions League-finale was al geschrapt

Vanuit de voetbalwereld kwam vorige week al snel actie, hoewel het daarna vooral stil bleef als het om het boycotten van spelen in Rusland of tegen Russische sporters gaat. De Champions League-finale stond op 28 mei in Sint-Petersburg gepland en is verplaatst naar Parijs.

Wereldvoetbalbond FIFA maakte wel bekend dat Russische voetbalploegen niet meer in eigen land mogen aantreden. Wel op neutraal terrein, onder een andere naam dan Rusland. De eerstvolgende is Polen, dat om een WK-ticket een play off tegen Rusland moet spelen. Polen weigert dat, ook op neutraal terrein.

Verder is er nog weinig concreets. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de Europa League-ontmoeting tussen RB Leipzig (Duitsland) en Spartak Moskou? En komen de Oranje Leeuwinnen op het EK voetbal in actie tegen Rusland (Nederland lootte ook tegen Zweden en Zwitserland)? De KNVB houdt zich nog op de vlakte. De Britten in z’n algemeenheid niet. Groot-Brittannië zal in geen enkele sport (voorlopig) in Rusland uitkomen. Het lijkt dan ook uitgesloten dat de Russische voetbalsters op het EK in Engeland wel welkom zijn.

Bij de Nederlandse profvoetbalwedstrijden werd voor de aftrap op alle velden bij de oorlogssituatie in Oekraïne stilgestaan. Zoals hier bij Heerenveen – FC Utrecht:

Oproep aan alle sportbonden over toernooien in Rusland

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft alle internationale sportbonden vorige week gevraagd geen evenementen meer in Rusland of Belarus te laten plaatsvinden. De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF steunt die oproep.

De Grote Prijs van Rusland is op de eerste dag van de invasie in Oekraïne al van de Formule 1-kalender  gehaald. De race in Sotsji zou op zondag 25 september verreden worden. De Formule 1-organisatie kwam samen met de FIA en de teams tot de conclusie „dat het onmogelijk is om de Grote Prijs in deze omstandigheden plaats te laten vinden”.

„De Formule 1 doet landen over de hele wereld aan met een positieve visie om mensen samen te brengen en naties samen te brengen”, aldus de organisaties in een verklaring. „We bekijken de situatie in Oekraïne geschokt en met pijn. We hopen op een kentering en vredevolle oplossing.”

Max Verstappen, die nog nooit zegevierde op Russische bodem, zei: „Als een land in oorlog is, is het niet goed om daar te gaan racen.”

In het belaagde Oekraïne zelf wordt de hele maand maart sowieso niet gesport.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Overleg Oekraïne en Rusland ondanks nucleaire dreiging

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volleyballers Oranje boycotten WK Rusland, gaat alle sport tegen Russen ‘op zwart’?
Sluiten