Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 28 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Overleg Oekraïne en Rusland ondanks nucleaire dreiging

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is sceptisch over onderhandelingen met Rusland. Toch zijn er voor vandaag onderhandelingen aangekondigd tussen Oekraïne en Rusland.

Een eerste gesprek tussen Zelenski en Poetin (of mensen uit zijn staf) zouden vandaag op de grens van Oekraïne en Wit-Rusland moeten plaatsvinden.

President Oekraïne gelooft niet in uitkomst

„Ik geloof niet echt in een uitkomst van deze ontmoeting, maar laten we het proberen”, zei de president van Oekraïne in een videoboodschap. Hij voegde eraan toe dat er als er een „kans” is om de oorlog te beëindigen, hij aan gesprekken deel moet nemen. Zelenski wordt op sociale media de laatste dagen veel als held bestempeld. Dit omdat hij zich in videoboodschappen op straat in Kiev begeeft, soms in legeruitrusting. „Poetin heeft het in ieder geval voor elkaar gekregen dat Zelenski nooit meer wordt vergeten”, klinkt het dan.

Kiev meldt dat de delegaties van de landen elkaar zullen treffen zonder voorwaarden. Het zullen de eerste onderhandelingen zijn sinds het begin van de Russische invasie afgelopen donderdag.

Dag na de nucleaire dreiging van Rusland

De eerste onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland zullen, als ze doorgaan, gebeuren op de dag dat Vladimir Poetin het leger beval de nucleaire wapens op scherp te zetten. De Russische president sprak van „afschrikkingsmiddelen”. Volgens Poetin heeft het westen zich schuldig gemaakt aan „onvriendelijke stappen” tegen zijn land sinds de Russische invasie in Oekraïne.

„Zoals je kan zien hebben westerse landen niet alleen onvriendelijke maatregelen tegen ons land genomen op economisch gebied, maar hebben topfunctionarissen van vooraanstaande NAVO-landen het zichzelf toegestaan om met agressieve verklaringen tegen ons land te komen”, zei Poetin in een toespraak op de staatstelevisie.

Met onvriendelijke maatregelen verwijst Poetin naar de sancties door de Europese Unie en de Verenigde Staten. Volgens de Russische leider zijn deze strafmaatregelen illegaal.

Explosies in Kiev gaan door

In Kiev zijn vanmorgen vroeg weer meerdere explosies te horen geweest volgens de Oekraïense staatsvoorlichtingsdienst. De explosies zouden zich hebben voorgedaan nadat het daarvoor juist enkele uren relatief rustig was geweest in de hoofdstad van Oekraïne. De informatie over de explosies, die volgens berichten ook zijn gehoord in Charkov en Tsjernihiv (een raket in een appartementencomplex) kon niet worden geverifieerd. Dat laatste geldt ook voor het aantal van 4500 Russen, die volgens Oekraïne sinds de invasie zijn gesneuveld. Russen heeft gisteren voor het eerst verliezen erkend, maar geeft niet aan om hoeveel mensen het gaat.

Volgens het Oekraïense leger gaat het Russische offensief richting Kiev door. In het noorden van de hoofdstad heeft het Russische leger geprobeerd een pontonbrug te bouwen, om zo de rivier Irpin over te steken, schreef de Oekraïense legertop in vannacht op Facebook. Een andere poging om de voorstad Irpin, net buiten Kiev, in te nemen is mislukt, aldus het bericht.

Tweede Kamer terug van reces om Oekraïne

De Tweede Kamer komt vandaag terug van reces om met premier Mark Rutte, buitenlandminister Wopke Hoekstra en defensieminister Kajsa Ollongren te debatteren over de oorlog in Oekraïne. Dat debat zou vorige week donderdag plaatsvinden, maar omdat Rusland toen net Oekraïne was binnengevallen werd het op verzoek van het kabinet verplaatst. Sindsdien is er veel gebeurd.

Zo heeft het kabinet toegezegd luchtdoelraketten en antitankwapens naar Oekraïne te sturen en geld uit te trekken voor vluchtelingenhulp. Ook heeft de Europese Unie strenge sancties opgelegd aan Rusland. Tegoeden van de Russische Centrale Bank zijn bevroren en een aantal andere banken heeft geen toegang meer tot het internationale betalingssysteem SWIFT. Als antwoord dreigde de Russische president met nucleaire wapens. Ministers Hoekstra en Sigrid Kaag (Financiën) veroordeelden zijn retoriek.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Nederland sluit luchtruim voor Russische vliegtuigen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overleg Oekraïne en Rusland ondanks nucleaire dreiging
Sluiten