Erik Jonk
Erik Jonk Sport 18 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Na grote schrik bijna-ramp in voetbalstadion NEC: hoe nu verder?

De eerste voetbalderby na ruim vier jaar tussen NEC en Vitesse liep qua ‘supporters’ dit weekend flink uit de hand. De allergrootste schrik ontstond echter toen een tribunevak van Vitessefans half instortte. Half, omdat door een wonder een ramp met doden of zwaargewonden werd voorkomen. Wat gaat er nu gebeuren?

Vitesse-supporters kwamen met de schrik vrij toen het onderste deel van de tribune waarop ze aan het springen waren, instortte. Een willekeurig geplaatste stalen container stond preciés onder dat deel en voorkwam veel erger. De schrik zat er bij de met hun fans feestende Vitesse-spelers (0-1 winst), pal voor het vak, meteen in. Zij gebaarden mensen die hoger stonden te stoppen met springen.

https://twitter.com/ESPNnl/status/1449749127793946632

Na NEC – Vitesse ‘ging er van alles door het hoofd’

Door het containerwonder vielen er geen gewonden. „Containers lijken erger te hebben voorkomen. Er gaat wel van alles door je hoofd heen”, zei algemeen directeur Wilco van Schaik. Gisteravond verscheen hij uren later live in NOS Studio Voetbal en was hij duidelijk. Van Schaik vindt dat moeten worden nagedacht om uitsupporters bij een derby als NEC – Vitesse te weren, hoe impopulair hij zich daar ook mee zou maken. Dat had alles te maken met de rellen die zich ook rond het duel afspeelden. Bij de vorige derby in de Eredivisie, die tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles, ging het ook al flink mis. Maar natuurlijk staat ook voor de NEC-directeur als een paal boven water dat eerst een onderzoek naar de veiligheid van het stadion voorrang verdient. Vandaag wordt daarover vergaderd, onder meer of NEC verantwoordelijk is of gemeente Nijmegen, de eigenaar.

Hier is het grote schrikmoment goed te zien:

https://twitter.com/zi_190/status/1449784367467872256

Burgemeester Nijmegen erg geschrokken

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen wil ook snel weten hoe het mis kon gaan met de tribune. „Ik ben erg geschrokken van wat er gebeurd is.” Bruls bezocht het duel met zijn Arnhemse collega Ahmed Marcouch. „Gelukkig is  niemand gewond geraakt. Ik wil dat zo spoedig mogelijk onderzocht wordt wat hier gebeurd is.”

Het huidige Goffertstadion ging in het najaar van 1999 open. Er is plek voor 12.500 toeschouwers. Op de website van NEC staat op dit moment niets over de bijna-ramp vermeld. Het laatste bericht gaat over het verlies ‘in een boeiend duel’. De eerstvolgende wedstrijd in Nijmegen is op 31 oktober, NEC – FC Groningen. Of er die dag kan worden gevoetbald, zal later duidelijk worden.

Er ging rond NEC – Vitesse veel meer mis

Na het duel ging het buiten het stadion mis. NEC-aanhangers vernielden een politiebus en gooiden met stokken en stenen naar agenten. De politie heeft verschillende charges uitgevoerd. Twintig hooligans zijn gearresteerd. Volgens de politie werd er „heel veel geweld gebruikt”.

https://twitter.com/es1974/status/1449752790314721282

Bussen van de Vitesse-aanhang moesten in de bussluis van het Goffertstadion wachten tot de situatie buiten weer rustig was. Ook mocht een aantal supporters het stadion niet verlaten. Ze werden in groepjes naar een andere uitgang gebracht, aldus NEC. Dat is nodig vanwege de veiligheid, want via de gewone uitgangen zouden ze rechtstreeks in de groep relschoppers terecht komen.

In de aanloop naar de derby waren er diverse confrontaties geweest tussen supporters van beide rivaliserende clubs. Zo werd er onder meer over en weer slachtafval gedumpt. In de nacht van zaterdag op zondag was er een vechtpartij tussen Nijmegenaren en Arnhemmers op een industrieterrein in Arnhem-Zuid. Een 18-jarige raakte gewond, maar de politie zoekt nog uit of er sprake is geweest van een afgesproken treffen.

https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2021/10/rechtbank-houdt-eerste-openbare-zitting-over-moord-peter-r-de-vries-wrang/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.