Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 20 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Dat wordt betalen, Sinterklaas: ‘Speelgoed 75 procent duurder’

Tekort aan grondstoffen, ontregeld transport en fabriekssluitingen in China. Het leidt er allemaal toe dat speelgoed schaars is. Volgens speelgoedwinkels wordt het spannend of alles straks voor Sinterklaas en kerst wel binnen is. En bij schaarste komen prijsstijgingen. De speelgoedprijzen stijgen soms met wel 75 procent.

En dat betekent: wees op tijd met de aanschaf van speelgoed als je geen verdrietige kerst of Sinterklaasavond wilt hebben. Het AD sprak met een aantal speelgoedwinkels over dit leveringsprobleem.

Problemen in China

China is de grootste speelgoedproducent ter wereld en juist daar loopt het nu niet soepel. „Barbies, Baby Born, Paw Patrol, Hot Wheels, de spellen van Hasbro en nog veel meer”, komen daar vandaan, vertelt René Bakker, directeur van speelgoedgroothandel Van der Meulen.

China kampt met stroomtekorten die de productie verstoren. De stijgende prijzen van steenkool en de strenge CO2-uitstoot-regels van de overheid belemmeren de boel. En daarom wordt het in Nederland volgens Bakker „kielekiele”. Ook het verstoorde transport en een havensluiting in China zorgt voor een kleiner assortiment voor 5 december, vertelt een woordvoerder van de Action. Overigens kreeg het koopjeswalhalla wel de kerstartikelen ruim op tijd binnen.

Duurder speelgoed

Speelgoedgigant Intertoys deed al vroeg extra bestellingen. Zij zien geen grote tekorten. Webwinkel Bol.com meldt dat het mogelijk is dat sommige speelgoeditems de komende maanden niet beschikbaar zijn.

Krapte betekent een prijsstijging. Vooral de grote artikelen, zoals een trampoline, worden duurder. Die nemen simpelweg meer ruimte in voor transport. Bakker voorspelt een stijging van zo’n 75 procent. Volgens hem is dit voor winkeliers niet altijd aantrekkelijk. Om uit de kosten te komen, moeten ze meer geld aan de klant vragen. „Niet elke ondernemer is bereid dit te doen.”

https://twitter.com/zegmaarsuus/status/1450107903055212548

Dure grap voor Sinterklaas

Ook brancheclub van de winkels, INretail, voorspelt leveringsproblemen en prijsstijgingen. Directeur Jan Meerman voorziet ook problemen voor de producten uit China. „Het kan niet anders dan dat die hogere prijs op korte termijn wordt doorberekend naar de klant’’, zegt hij.

Wat voor winter krijgen we dit jaar? Experts doen een voorspelling

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.