Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 20 okt 2021

1,5 meter en mondkapjes? Zijn strengere coronamaatregelen weer nodig?

We herinneren ons allemaal de strenge coronamaatregelen van de vorige lockdowns. De besmettingscijfers lopen de afgelopen dagen op en ziekenhuizen vrezen voor druk op de zorg. Maar betekent dat ook dat we de oude maatregelen zoals de 1,5-meter en mondkapjes weer moeten herinvoeren?

We horen demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge nog de verlossende woorden uitspreken over de afgelopen versoepelingen. Maar een voorspelde griepgolf, druk op de zorg en oplopende besmettingen geven de afgelopen dagen een heel ander geluid. OMT’er Jaap van Dissel maakt zich geen zorgen over een lockdown komende winter, maar viroloog Marion Koopmans zei gisteren bij Op1 dat ze vreest voor een vierde golf. Ziekenhuizen spreiden hun coronapatiënten over het hele land. Onder meer het Isala-ziekenhuis in Zwolle worstelt met de druk door een geboortegolf, toenemende coronapatiënten en de overige reguliere zorg.

Marion Koopmans pleit voor huidige coronamaatregelen

Volgens Marion Koopmans gelden er nog steeds coronamaatregelen waar niet iedereen zich meer aan houdt. Zo is de controle op QR-codes volgens haar niet streng genoeg en negeren veel Nederlanders het thuiswerk-advies. „De schattingen zijn dat de cijfers pieken in december of januari. Je hebt nu nog een paar weken de tijd om, wat er aan maatregelen ligt, ook echt te doen.”

Mocht je afvragen hoe het kan dat de coronacijfers stijgen ondanks dat meer dan 80 procent inmiddels gevaccineerd is? Volgens Marion Koopmans is dat rekensom van verschillende factoren. Het gaat om „de niet-gevaccineerden, maar ook om de bescherming van gevaccineerden. Deze is hoog, maar niet 100 procent. Daarnaast zijn er mensen met een zwak afweersysteem waarbij de vaccinaties niet goed werken.”

Vier op de tien Nederlanders wil 1,5 meter terug

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat vier op de tien Nederlanders de 1,5 meter-maatregel terug wil. 54 procent van de ondervraagden heeft zorgen over het coronavirus. Ook blijkt dat acht van de tien deelnemers vreest dat we dit najaar in een „slechtere situatie” komen. Daarom verwacht 60 procent dat de overheid nieuwe maatregelen moet nemen.

En dat betekent volgens 43 procent van de ondervraagden dat de 1,5 meter weer terug moet komen. Want liever dat dan visitebeperking of een avondklok, blijkt uit het onderzoek. Daartegenover staat wel dat de meerderheid de terugkeer van 1,5 meter niet ziet zitten. Een deelnemende jongere zegt daarover tegen EenVandaag: „Ik ga echt geen afstand meer houden tot vrienden en familie. Afgelopen weekend drie dagen op ADE gestaan, lang leve het normale normaal!”

ReadTeam pleit voor terugkeer mondkapjes

Marino van Zelst van het RedTeam vertelt vandaag tegen Omroep Brabant dat hij wil dat de mondkapjesplicht terugkeert. Het RedTeam is een club van deskundigen die adviseren over de coronacrisis. Van Zelst pleit niet voor een „bulk aan maatregelen. Daarvoor is het draagvlak laag.” Hij houdt het graag bij de herinvoering van de mondkapjes. „En hameren op de basisregels. Testen bij klachten en in quarantaine als je corona hebt.” Dat geldt volgens hem ook voor gevaccineerden. Gisteren schreef Metro nog over gevaccineerden die met een positieve coronauitslag nog steeds een groen vinkje kregen met hun QR-code. 

Volgens hem leidt een hogere vaccinatiegraad op korte termijn niet tot een oplossing. „Natuurlijk is het goed als mensen zich laten vaccineren. Daar moet je ook op inzetten. Het duurt alleen een flink aantal weken voordat je dan beschermd bent.”

 

OMT’er Jaap van Dissel verwacht geen lockdown in de winter

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
1,5 meter en mondkapjes? Zijn strengere coronamaatregelen weer nodig?
Sluiten