Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 jun 2019

Winterspelen 2026 zijn in Milaan

Misschien moet je er met dit weer nog helemaal niet aan denken, maar toch komen de Winterspelen er weer aan. Er is zelfs al een stad gekozen waar de spelen moeten plaatsvinden: Milaan. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten. Milaan zal de Winterspelen in samenwerking met Cortina d’Ampezzo organiseren.

Milaan versloeg in de stemming op de 134e sessie van het IOC in Lausanne de enige overgebleven andere kandidaat, Stockholm.

Teruggetrokken

Vier steden had zich bij voorbaat teruggetrokken, wegens de grote omvang en de hoge kosten van het evenement. Dat waren het Zwitserse Sion, het Japanse Sapporo, het Oostenrijkse Graz en het Canadese Calgary. Sapporo en Calgary waren al eerder de organisator van het evenement.

Geen voorkeur

NOC*NSF had geen uitgesproken voorkeur. „Het maakt ons niet echt uit waar de Olympische en Paralympische Spelen worden gehouden", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van de Nederlandse sportkoepel. „Wij doen er altijd alles aan om TeamNL perfect voorbereid aan de start te brengen. Voor ons als enthousiaste sport- en schaatsnatie is het wel prachtig om in 2026 de Spelen opnieuw dicht bij huis te hebben."

Daarmee doelt Dielessen op de zomerse editie van het evenement, die in 2024 in Parijs worden gehouden. Eerst vindt nog Tokio 2020 plaats. In 2022 volgen dan de Winterspelen van Peking.

Blij Italië

Uit Italië kwamen onmiddellijk opgetogen reacties. „Dit is een overwinning voor Italië, voor de toekomst en voor de sport", zei de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. „Met de organisatie zullen we onze kwaliteiten en schoonheid aan de wereld laten zien. Er komen mooie stadions, 20.000 nieuwe banen en een sterk verbeterde infrastructuur. We zijn er klaar voor."

Zweden, een groot land op het gebied van wintersporten, heeft nu acht keer tevergeefs geprobeerd de Winterspelen in huis te halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Winterspelen 2026 zijn in Milaan
Sluiten