Julia Onclin
Julia Onclin Sport 20 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

München lobbyt voor EK-stadion in regenboogkleuren bij duel met Hongarije

Als het aan de gemeenteraad van de Duitse stad München ligt, draagt de Allianz Arena van Bayern München de regenboogkleuren tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije. Hiermee wil de gemeenteraad protesteren tegen een nieuw aangenomen wet in Hongarije. Deze wet verbiedt het ‘promoten’ van homoseksualiteit en het veranderen van geslacht onder jongeren tot 18 jaar.

De burgemeester van de stad zal proberen de Europese voetbalbond UEFA zo ver te krijgen dat het statement mag. De stad wil hiermee haar protest tegen een recent aangenomen, omstreden wet laten zien. Recent is in Hongarije namelijk een wet aangenomen die verbiedt om homoseksualiteit en het veranderen van geslacht te ‘promoten’ onder jongeren tot 18 jaar.

Aanslag op vrijheid van meningsuiting

Volgens de regering van premier Viktor Orbán is de nieuwe wet een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen. In de praktijk zorgt de nieuwe wet er volgens VRT voor dat films rondom het thema niet meer op televisie te zien zullen zijn. Ook zullen reclamecampagnes met daarin mannelijke koppels niet meer door de beugel kunnen.

Als je kijkt naar wat er in de toelichting van de nieuwe wet staat, valt op dat homoseksualiteit en transseksualiteit qua ‘ernst’ zelfs vergeleken worden met pedofilie en seksuele misdrijven. Al met al zorgt de nieuwe wet ervoor dat een open gesprek of überhaupt een gesprek over de rechten van LHBTI’s onmogelijk is.

Veel critici zijn het dan ook niet eens met de nieuwe wet. Zij zien het juist als een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. De gemeenteraad van de stad München lijkt zich nu indirect aan te sluiten bij deze critici.

„Wij staan voor diversiteit, tolerantie en echte gelijkheid in sport en in de gehele maatschappij”, staat in de motie die door de gemeenteraad werd ingediend. De Allianz Arena kan aan de buitenkant in verschillende kleuren worden verlicht. In het verleden heeft het stadion ook al vaker de regenboogkleuren aangenomen. In feite zou het statement dus zeker te realiseren zijn.

München lobbyt voor EK-stadion in regenboogkleuren bij duel met Hongarije, Neuer
Manuel Neuer speelt elke EK-wedstrijd met een band in regenboogkleuren om zijn bovenarm. Foto: EPA

Petitie München massaal ondertekend

Daarnaast speelt de aanvoerder van het Duitse voetbalteam, Manuel Neuer, elke EK-wedstrijd met een band in regenboogkleuren om zijn bovenarm. Een online-petitie met hetzelfde doel als de motie van de gemeenteraad is inmiddels al ruim 60.000 keer ondertekend. Duitsland speelt op woensdag 23 juni tegen Hongarije in de Allianz Arena in München.

Derksen en Van der Gijp schofferen vrouwelijke voetbalanalisten: ‘Trendy gelul over tactieken’

Radio-dj van 1Twente vertrekt live bij omroep om niet naleven coronamaatregelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
München lobbyt voor EK-stadion in regenboogkleuren bij duel met Hongarije
Sluiten