Redactie Metro
Redactie Metro Sport 30 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Dood van sumoworstelaar Amano (28) zorgt voor grote schok in Japan

De dood van een sumoworstelaar heeft in Japan voor grote emoties gezorgd. De 28-jarige Mitsuki Amano overleed aan acuut ademhalingsfalen in een ziekenhuis in Tokio, nadat hij op de mat de ‘genadeklap’ kreeg.

De worstelwereld reageert meteen op het overlijden van sumoworstelaar Mitsuki. „Moge zijn ziel in vrede rusten. We spreken onze oprechte dank uit voor zijn bijdrage aan de sport”, zegt de Japanse worstelbond in een verklaring.

Sumoworstelaar hoofdschade

Amano werd op 26 maart tijdens een gevecht door zijn tegenstander neergegooid en liep schade aan zijn hoofd op. Op een video, die destijds wijd werd verspreid, was te zien dat hij haast niet meer kon bewegen, maar nog wel bij bewustzijn was. Hij lag op z’n buik, nadat z’n tegenstander hem ‘de genadeklap’ gaf.

sumoworstelaar
sumoworstelaar Mitsuki Amano. Foto: screenshot uit filmpje dat viral ging

Diezelfde tegenstander kijkt daarna bezorgd naar Amano die niet meer beweegt en vraagt aan de scheidsrechter wat ze moeten doen. Medische hulp bleef echter minutenlang uit. Uiteindelijk werd Amano weggedragen door mensen die geen medici zijn en dat heeft vermoedelijk grote gevolgen gehad.

Mensen reageren verdrietig op het nieuws, en ook boos. „Ik houd van sumo, maar deze sport maakt me soms ook ziek. Dit had niet mogen gebeuren. Mensen die hem hardhandig op een stretcher leggen na ernstig hoofdletsel, en nu is hij dood”, schrijft iemand.

Hoofdletsel sport

Het risico op ernstig hoofdletsel is in de laatste jaren een probleem geworden in verschillende sporten. De mondiale rugbybond werd geconfronteerd met juridische stappen van negen voormalige professionals die beweren dat ze tijdens hun carrière last hadden van neurologische aandoeningen als gevolg van blessures. Er zijn nu nieuwe regels geïntroduceerd die allemaal bedoeld zijn om gevaarlijke blessures te voorkomen of in ieder geval die kans minder groot te maken.

In het voetbal is een extra wisselmogelijkheid ingevoerd als iemand niet verder kan vanwege hoofdletsel.

Gemeentewerker Utrecht ziet kunstwerk aan voor onkruid en verbrandt het

Tientallen doden na stampede bij bedevaart Israël: ‘Grote ramp’

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.