Jesse Honcoop
Jesse Honcoop Sport 15 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

32 jaar na stadionramp Hillsborough: ‘De 96 die nooit meer thuis kwamen’

De voetbalwereld staat vandaag stil bij het drama in het Hillsborough stadion dat plaatsvond in 1989. Daarbij kwamen toen 96 supporters om door verdrukking. De schuldvraag is tot op de dag van vandaag nog steeds onderwerp van discussie.

Het idee van volle voetbalstadions of evenementenhallen lijkt nu bijna onwerkelijk. Maar er is toch echt een tijd geweest met volle stadions en uitzinnige mensenmassa’s. Dat deze combinatie kan leiden tot noodlottige situaties, maakt de stadionramp op Hillsborough nog steeds pijnlijk duidelijk. Op die dag gingen namelijk 96 mensen naar een voetbalwedstrijd en kwamen daarna niet meer thuis. Zo wordt het ook nog altijd herdacht: „We herdenken de 96 die nooit meer thuis kwamen.”

De ramp van Hillsborough

De ramp vond plaats tijdens een voetbalwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forrest in het Hillsborough stadion in Sheffield. Om drukte buiten het stadion te voorkomen, opende de politie een extra hek. Als gevolg hiervan ontstond er een toevloed van zo’n tweeduizend extra supporters naar het al volle vak. De verdrukking die daarop volgde, veroorzaakte 96 doden en daarnaast 766 gewonde supporters.

Direct erna beschuldigde de lokale politie hooligans voor het veroorzaken van de ramp. Maar uit het Taylor-rapport van een jaar later bleek dat de onkunde van de politie de voornaamste oorzaak was van het drama op Hillsborough. Desondanks ondernamen aanklagers naar aanleiding van dit onderzoek géén stappen tegen de beschuldigde verantwoordelijken bij de politie. Toch deed een onderzoek tussen 2014 en 2016, met ongeveer dezelfde uitkomsten, meer stof opwaaien. In navolging van dit tweede onderzoek klaagde het Britse OM zes agenten en beveiligers aan voor onder andere doodslag door nalatigheid.

Herdenkingen

„Dit jaar zullen de families vooral in besloten kring herdenken. Een klein eerbetoon is wat voor de families nu het beste is”, zo verzekert  Margaret Aspinall. Zij was lange tijd de voorzitter van de Hillsborough Family Support Group, de stichting opgericht door de overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers. Zij laat weten dat dit jaar de herdenking anders is dan voorgaande jaren. In andere tijden organiseerde de club en stad Liverpool indrukwekkende herdenkingen.

https://twitter.com/S_blackburn82/status/721082227119882240

De voetbalwereld staat zoals elk jaar stil bij de gebeurtenissen op Hillsborough van 15 april 1989. Gisteravond namen de spelers van Liverpool en Real Madrid een minuut stilte in acht voorafgaand aan hun Champions League-wedstrijd. Daarnaast publiceert de club Liverpool vandaag aangrijpende video met daarin ‘the 96.’ Maar ook aartsrivaal Manchester United uit de gelijknamige stad betuigt via de officiële kanalen zijn medeleven.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.