Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 15 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Militaire uniformen een no-go bij uitvaart Philip en dat is niet zonder reden

Vorige week overleed prins Philip. Hij tikte net niet de honderd aan en na zijn dood barstte Twitter uit z’n voegen met memes. De dresscode bij z’n uitvaart is: in burgerkleding. En dat heeft zo z’n redenen, met twee prinsen in de hoofdrol.

Leden van de Britse koninklijke familie dragen allemaal burgerkleding tijdens de uitvaart van prins Philip. Koningin Elizabeth heeft voorgesteld dat haar familieleden hun militaire uniformen in de kast laten hangen, berichten Britse media. Zo moeten ongemakkelijke situaties worden voorkomen nu prins Harry zijn militaire eretitels heeft opgegeven.

Prins Harry en uniform

Harry brak eerder dit jaar definitief met het koningshuis. Hij vertrok met zijn echtgenote Meghan naar de Verenigde Staten, maar is inmiddels weer teruggekeerd voor de uitvaart van zijn grootvader. Harry wilde volgens een bron van de Telegraph zelf wel graag een uniform dragen, maar dat was niet toegestaan. Hij mocht alleen een pak met zijn medailles aantrekken.

Prins Andrew en uniform

Dat de koningin uiteindelijk ingreep had naar verluidt ook nog een andere reden. De koninklijke familie vreesde volgens The Sun dat de marine niet zat te wachten op een rel rond prins Andrew in uniform. Andrew kreeg in 2015 de eretitel viceadmiraal, maar raakte later in opspraak vanwege zijn banden met de omstreden Amerikaanse multimiljonair en zedendelinquent Jeffrey Epstein. Op social media wordt een suggestie voor zijn kledingkeuze gedaan: „Een oranje gevangenispak.”

Het had volgens Britse media nogal ongemakkelijk kunnen zijn als alleen Harry en Andrew in burgerkleding waren verschenen. Zij hebben in tegenstelling tot andere prominente leden van de koninklijke familie in actieve dienst gezeten tijdens een gewapend conflict. Harry vocht in Afghanistan en Andrew was piloot tijdens de Falklandoorlog.

Prins Philip uitvaart

Een bron binnen het leger noemde het tegenover The Sun „de meest elegante oplossing” om iedereen in burgerkleding naar de uitvaart van prins Philip te laten komen. Die wordt zaterdag in besloten kring gehouden bij Windsor Castle. De echtgenoot van de koningin overleed vorige week op 99-jarige leeftijd.

Duidelijke taal Twentse Vak P: ‘Wij gaan met ONS allen of we gaan NIET!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Militaire uniformen een no-go bij uitvaart Philip en dat is niet zonder reden
Sluiten