Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Sport 20 mrt 2021

Het is officieel: er mogen geen buitenlandse toeschouwers naar Olympische Spelen

Er zijn definitief geen buitenlandse fans welkom bij de Olympische Spelen in Japan, deze zomer. Dat maakte het organisatiecomité vandaag bekend, na overleg met de Japanse autoriteiten en het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Japanners zien het vanwege het coronavirus niet zitten om toeschouwers vanuit de hele wereld te ontvangen op het mondiale sportevenement.

Geen buitenlandse fans bij Olympische Spelen

Eerder deze maand werd er al op gehint dat er geen buitenlanders welkom zouden zijn in Tokio. Een Japans persbureau, Kyodo News, meldde dat destijds. De organisatie zei toen dat er nog geen definitieve beslissing was genomen, maar nu dus wel. Vandaag hadden de betrokken partijen digitaal overleg. Japan liet het IOC en het IPC, het Internationaal Paralympisch Comité, weten dat er inderdaad geen sportfans van buiten Japan welkom zijn op de Spelen.

Maar niet getreurd als je al een kaartje hebt: je krijgt het geld gewoon terug. Ook in Nederland hadden reisbureaus al kaarten en hele pakketreizen verkocht voor de Spelen.

Eigenlijk zouden de Olympische Spelen vorig jaar al plaatsvinden, maar dat werd een jaar uitgesteld. Nu staan de Spelen gepland op 23 juli. En een maand later, op 24 augustus, volgen dan de Paralympische Spelen. Ook daar zijn geen buitenlandse toeschouwers bij welkom.

Financiële klap voor Japan

Deze beslissing, om geen buitenlandse fans te ontvangen, levert Japan de zoveelste financiële klap op. Het Aziatische land zou namelijk zo’n 800 miljoen dollar (ongeveer 675 miljoen euro) verdienen aan de kaartverkoop. En die kaartverkoop begon vorig jaar al: toen zijn er bijna 4,5 miljoen kaarten verkocht. Het uitstellen van het mondiale sportevenement met een jaar kost Japan miljarden aan onder meer extra organisatiekosten en de huur van locaties en hotels.

Maar toch is er een lichtpuntje, namelijk dat de Olympische en Paralympische Spelen alsnog door kunnen zijn. Daar zijn alle partijen, ondanks de coronapandemie, van overtuigd. Wel moeten alle aanwezigen, dus sporters, trainers, officials, journalisten en vrijwilligers, zich aan strenge maatregelen houden.

Morgen wordt in Japan na ruim twee maanden de noodtoestand weer opgeheven. Volgende week donderdag begint in Fukushima de estafetteoptocht met de olympische vlam door Japan. Die estafette eindigt op 23 juli in het Olympisch Stadion van Tokio, bij de openingsceremonie.

Museumplein dit weekend aangewezen als veiligheidsrisicogebied

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het is officieel: er mogen geen buitenlandse toeschouwers naar Olympische Spelen
Sluiten