Metro en ANP
Metro en ANP Sport 13 nov 2020 / 20:19 uur

Max Verstappen over Turkse ‘ijsbaan’: Straks moeten we met spikes rijden

Max Verstappen wil samen met de andere coureurs uit de Formule 1 opheldering over de staat van het circuit in Istanbul. „De grip hier kan niet slechter worden, het is alsof we op ijs rijden.”

Dat zei de coureur van Red Bull vandaag op Verstappen.com na de trainingen voor de Grote Prijs van Turkije, waarin hij in beide sessies ondanks het gladde asfalt de snelste was.

Max Verstappen hoopt eens niet op regen

„Ik hoop dat het niet gaat regenen”, zegt Verstappen die doorgaans juist van regen tijdens de race houdt, „want dan moeten we op spikes gaan rijden. We zullen het er tijdens de rijdersvergadering over hebben waarom hier het asfalt zo glad is. We zijn 5 seconden langzamer dan wat we hier hadden moeten rijden”, vervolgde de coureur. Hij was niettemin tevreden over de trainingen. „Over het algemeen was het een positieve dag. De auto werkte goed en daar ben ik best wel blij mee.”

Vooral in de eerste training hadden de coureurs veel moeite om hun bolides onder controle te houden op de gladde baan. Istanbul Park, waar in 2011 voor het laatste een race in de Formule 1 was gereden, had speciaal voor de terugkeer van de koningsklasse het asfalt op het circuit vernieuwd. Het was voor alle coureurs zoeken naar grip. In de tweede training ging het tempo omhoog omdat de baan was opgedroogd en er iets meer grip was. Toch kwamen Verstappen en de andere coureurs nog niet in de buurt van de tijden die voorheen werden gereden in Istanbul.

Zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton had na de trainingen bij de Grote Prijs van Turkije geen goed woord over voor het circuit in Istanbul. „Geldverspilling”, noemde de Brit de aanleg van een nieuwe asfaltlaag. „Het is zo’n prachtig circuit, ik begrijp echt niet waarom ze miljoenen hebben uitgegeven voor een nieuw asfaltdek. We reden op een ijsbaan, het was gewoon beangstigend.”

Een foto van Lewis Hamilton op het circuit van Istanbul
Lewis Hamilton op het circuit van Istanbul. Foto: Getty Images / Kenan Asyali

Shit met een hoofdletter S

Hamilton durfde in trainingen nauwelijks vaart te maken, uit angst voor glijpartijen en mogelijk schade. „De banden hadden totaal geen grip. Het asfalt glom helemaal, alsof er natte plekken lagen. Het leek wel of de olie uit het teer sijpelde. Echt, ze hadden kunnen volstaan met een schoonmaakbeurt van de oude asfaltlaag in plaats van deze geldverspilling. Het was shit met hoofdletter S”, aldus de coureur van Mercedes, die zondag zijn zevende wereldtitel kan veroveren en daarmee recordhouder Michael Schumacher evenaart.

Max Verstappen waakt toch voor Mercedes

De coureurs van Mercedes deden het in de eerste training rustig aan, in de tweede sessie klokte Valtteri Bottas de derde tijd en kampioenschapsleider Lewis Hamilton de vierde. „Mercedes zal zijn zaakjes morgen wel voor elkaar hebben. Ik hoop dat de baan beter zal worden en dat we competitief zijn tijdens de kwalificatie. In de race weet je nooit wat er gaat gebeuren”, aldus Verstappen, die er veel aan gelegen is in Turkije goed te presteren. In de vorig race op het circuit van Imola was hij op weg naar een knappe tweede plaats, toen hij ineens uitviel door een klapband.

Bandenleverancier Pirelli kwam vandaag met een verklaring over die klapband. De Italiaanse fabrikant had de flarden rubber onderzocht en sneetjes in het loopvlak en de zijkant van de rechterachterband gevonden. Het duidt erop dat Verstappen de schade vermoedelijk heeft opgelopen door over brokstukken te rijden.

Lees ook: Honda stapt uit Formule 1: Verstappen moet op zoek naar nieuwe motor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Max Verstappen over Turkse ‘ijsbaan’: Straks moeten we met spikes rijden
Sluiten