Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Alle stemmen zijn geteld, Joe Biden heeft (tot nu toe) gewonnen

Er waren tien dagen voor nodig, maar de stemmen zijn geteld. En: Joe Biden heeft de presidentsverkiezingen in Amerika gewonnen.

De Democraat ‘pakte’ vandaag staat Georgia, terwijl zittend president Donald Trump zegevierde in North Carolina. Het waren de laatste twee staten waar nog werd geteld. Het is voor het eerst in 28 jaar dat Georgia voor de Democratische kandidaat stemt, meldt CNN.

306 kiesmannen voor Joe Biden

Biden heeft een ruime meerderheid van 306 kiesmannen achter zich gekregen en de verkiezingen ruimschoots gewonnen. Hij had minimaal 270 kiesmannen nodig maar daar is hij ver overheen gegaan. Donald Trump kreeg 232 kiesmannen achter zich.

De uitslagen van de twee staten zijn door verschillende Amerikaanse media gemeld. Frappant is dat Trump met hetzelfde aantal kiesmannen in 2016 won van de Democratische kandidaat Hillary Clinton.

Joe Biden vindt gedrag een schande

Trump heeft zich zoals bekend nog niet bij het verlies neergelegd en lijkt dat voorlopig ook niet te doen. Zijn team heeft diverse rechtszaken aangespannen vanwege vermeende fraude. Joe Biden vindt het een schande dat zijn Republikeinse opponent zich niet bij de uitslag neerlegt. Zelf vierde de (waarschijnlijk)  nieuwe president van de Verenigde Staten zijn overwinning al op 7 november met een filmpje op Twitter.

Rechtszaken Donald Trump

Met de rechtszaken die Trump heeft aangespannen loopt het niet gesmeerd. De president leed vandaag weer een nederlaag in een rechtszaak tegen de uitslag van de verkiezingen. Zijn team wilde via de rechter in Michigan voorkomen dat Joe Biden tot winnaar in die staat werd uitgeroepen maar haalde bakzeil. Het kamp-Trump eiste dat eerst werd geverifieerd dat alle uitgebrachte stemmen wettig zijn. De staatsrechtbank van Michigan weigert dat.

De zaak was een van de vele juridische stappen van de Trump-campagne in de hoop om de Republikeinse president aan de macht te houden nadat zijn uitdager Joe Biden tot winnaar van de verkiezingen is uitgeroepen. Rechtbanken in Michigan en Georgia hebben al meerdere rechtszaken niet-ontvankelijk verklaard die door de Trump-campagne waren aangespannen.

Donald Trump heeft zich op Twitter, het kanaal waarop hij voornamelijk communiceert, op het moment van publicatie nog niet over de uitslagen in Georgia en North Carolina uitgelaten. Eerder vandaag begon hij wel weer over het feit dat de presidentsverkiezingen gemanipuleerd zouden zijn.

Lees ook: Mensen in Amerikaanse steden juichend de straat op voor Biden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Alle stemmen zijn geteld, Joe Biden heeft (tot nu toe) gewonnen
Sluiten