Erik Jonk
Erik Jonk Geld & Carrière 13 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Boze studenten in koeienpakken: ‘We worden uitgemolken’

Een groep boze studenten trekt maandag in koeienpakken naar Den Haag. „We worden compleet uitgemolken!”

Denk niet dat het vervroegd carnaval is, als je maandag en aantal koeien met flink menselijke trekjes treft. Het zijn studenten van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en FNV Young & United. Zij willen om 11.00 uur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties zijn om minister Kajsa Ollongren op te roepen tot het mogelijk maken van een huisjesmelkersboete.

Campagne studenten: #Nietmijn schuld

De demonstranten doen dat namens de campagne #NietMijnSchuld. De ‘koeienstudenten’ vinden dat zij stelselmatig te veel huur betalen. Door invoering van een huisjesmelkersboete hopen studenten dit een halt toe te roepen.

De oproep van studenten wordt bevestigd door het ‘Check-je-kamerrapport’ van de LSVb. Deze steekproef onder 5000 studenten laat zien dat bijna 8 op de 10 studenten te veel huur betaalt op basis van het woningwaarderingsstelsel. Gemiddeld betaalt de student 106,69 euro per maand te veel aan huur. De actievoerders reiken maandag dit ‘Check-je-kamerrapport’ uit aan het ministerie om te wijzen op de moeizame positie van studenten op de woningmarkt.

Een foto van minister Ollongren die de studenten maandag op bezoek krijgt
Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, krijgt de koeienstudenten maandag op bezoek. Foto: ANP / Remko de Waal

LSVb-voorzitter Lyle Muns erkent de oproep van de actievoerders en onderstreept de noodzaak voor een boete. „Er is momenteel een groot tekort aan studentenwoningen door de crisis op de woningmarkt. Huisjesmelkers maken hier misbruik van door te hoge huurbedragen vast te stellen en studenten financieel uit te knijpen. Dergelijke huurbedragen zijn wettelijk verboden, maar aangezien de mogelijkheid tot beboeting ontbreekt, krijgen huisjesmelkers geen enkele stimulans om hun gedrag aan te passen’’, aldus Muns.

Kans op het huis uitgezet te worden

Voor studenten die te veel huur betalen is momenteel wel de mogelijkheid om zich te melden bij de Huurcommissie. Velen durven dit echter niet. Volgens Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United, komt dat door de aard van de huurcontracten: „Steeds meer huurcontracten zijn tijdelijk, waardoor huurbazen er gemakkelijk voor kunnen kiezen om het contract niet te verlengen. Studenten belanden daardoor in een onzekere positie wanneer zij naar de huurcommissie stappen. De kans dat zij binnen een half jaar uit hun huis worden gezet is vrij groot.’’

Naast de actie wordt maandag ook een petitie verspreid door deGoedeZaak en de LSVb waarin ondertekenaars de oproep voor een huisjesmelkersboete kunnen ondersteunen. De actievoerders hopen hiermee aandacht te verkrijgen van genoemde minister Kajsa Ollongren. Lyle Muns: „Het is tijd dat de minister studenten in het vizier krijgt en niet enkel woorden, maar ook daden gaat gebruiken om de situatie voor hen te verbeteren.’’

Lees ook: Winactie: DVD boxset DC Comics 5 Movie Collection

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.