Metro
Metro Sport 21 sep 2020 / 15:39 uur

Rutte tegen voetbalsupporters: ‘Gewoon je bek houden’

Minister-president Mark Rutte ziet niet in waarom voetbalsupporters zich niet zouden kunnen houden aan de coronaregels, die onder meer voorschrijven dat zij hun stem niet mogen verheffen in het stadion. „Gewoon je bek houden als je daar zit, naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen”, zo vindt de premier. „Dat is te doen.”

Tijdens de tweede speelronde in de Eredivisie afgelopen weekend hielden voetbalsupporters zich lang niet overal aan de regels. „Dat is heel dom”, zei Rutte tegen de RTL-camera. „Want zo krijgen we het virus niet onder controle. Vandaag lopen de aantallen ook weer op.”

Begrip

VVD-fractieleider in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff toont meer begrip voor supporters die zich te veel lieten gaan, maar waarschuwt de fans ook. „Als voetbalsupporter weet ik dat het heel lastig is in het stadion om je te beheersen. Maar als dit doorgaat, is de consequentie dat we straks niet meer naar het voetbal kunnen.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher is niet te spreken over het taalgebruik van Rutte. „Regel het testen, het bron- en contactonderzoek, neem regionaal effectieve maatregelen, breng je crisiscommunicatie op orde en je hoeft mensen niet uit te schelden”, schrijft hij op Twitter.

Lees (en zie) hier hoe Arjen Lubach het coronatestbeleid en Hugo de Jonge fileert

Verbijstering

Op sociale media werd dit weekend met veel verbijstering gereageerd op de grote hoeveelheid mensen in De Kuip tijdens de Eredivisiewedstrijd Feyenoord-FC Twente. Niet alle supporters hielden zich aan de regels. Een deel van de 13.000 toeschouwers die naar binnen mochten stond te dicht op elkaar. Ook werd er gezongen, gejuicht en gefloten door de fans. Feyenoord had zondag bijna vierhonderd stewards in het stadion ingezet, iets wat de club normaal ook doet als De Kuip helemaal vol zit met ruim 50.000 fans.

 

In een reactie op de kritiek laat Feyenoord weten komende zondag bij de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag nog meer stewards in te zetten. Zij moeten zorgen voor zo goed mogelijke naleving van de coronaregels en richten zich vooral op de tribunevakken in De Kuip waar het afgelopen zondag niet goed ging.

Lees ook: Dit viel er op in de Eredivisie: PSV verandert veel, maar doet hetzelfde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte tegen voetbalsupporters: ‘Gewoon je bek houden’
Sluiten