Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 21 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Motivatiebrief schrijven? Zorg dat je deze 7 dingen niet vergeet

Je hebt een vacature gezien die jou op het lijf is geschreven. Nu nog de werkgever ervan overtuigen dat jij dé persoon voor de baan bent. Een goede motivatiebrief is hierbij essentieel, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om je een handje te helpen, vertellen we zeven factoren die je niet moet vergeten bij het schrijven van je motivatiebrief.

Bij veel mensen gaan de volgende zeven factoren fout, dus het zou zomaar de reden kunnen zijn dat je opvalt in die grote stapel met motivatiebrieven.

Een sterke opening

Je kunt de openingszin een beetje zien als de eerste indruk. Omdat 9 van de 10 mensen hun motivatiebrief met dezelfde zin openen (“Naar aanleiding van uw vacature…”) is dit hét moment om meteen op te vallen. Bedenk in de eerste plaats wel wat bij het bedrijf waar je solliciteert past. Zo past een openingszin met lef en humor goed bij een creatief en jong reclamebureau, maar niet bij een groot formeel bedrijf.

De juiste aanhef

Meestal staat de naam voor de juiste aanhef in de vacature vermeld. Twijfel je of het man een vrouw is? Google is je beste vriend. Ook om de naam te achterhalen als die er niet bij vermeld staat. Je kunt ook altijd even het nummer bellen dat erbij staat om te vragen aan wie je de motivatiebrief kunt richten en eventueel andere vragen te stellen.

We zeggen niet dat dit ene punt je de baan oplevert, maar het zendt een signaal uit dat jij proactief en serieus geïnteresseerd bent.

Je brief laten checken op spelling

Je werk is een groot onderdeel van je leven en je motivatiebrief kan dus letterlijk het verloop van je leven bepalen. Neem het ook zo serieus en zorg dat er nul fouten in je motivatiebrief staan. Even uitprinten helpt vaak al om de typefouten te spotten, maar vraag het ook eens aan een familielid of vriend(in) die goed in spelling is.

Je persoonlijkheid

Natuurlijk wil het bedrijf weten dat je gekwalificeerd bent. Toch is het vaak zo dat je niet de enige bent die solliciteert die gekwalificeerd is. Het is je persoonlijkheid die dan de doorslag kan geven. Vergeet niet dat werkgevers ook altijd op zoek zijn naar mensen die in hun teams passen. Blijf dus niet te formeel en afstandelijk en zorg dat de persoon die de motivatiebrief leest niet alleen je prestaties, maar ook jou leert kennen.

Vertellen wat je voor het bedrijf kan betekenen

Dat neemt overigens niet weg dat je ook duidelijk moet maken wat je kan en wat je hebt bereikt. Je motivatiebrief is nog sterker als je jouw vroegere prestaties kan koppelen aan deze functie. Dus omdat je bij je vorige baan dit en dat hebt geleerd, zorgt dat ervoor dat je bij deze functie beter kan presteren.

Voorbeelden

Je hebt vast wel eens gehoord dat je jouw motivatiebrief moet laten aansluiten op de vacature. Als ze in de vacature vragen om een ‘teamplayer’, is dat inderdaad goed om in je brief te vertellen. Maar het is veel sterker om daar een voorbeeld in het verleden van te noemen dan letterlijk ‘Ik ben een teamplayer’ op te schrijven. Laat de aangeschreven persoon het zelf denken aan de hand van een concreet voorbeeld.

Vernieuwen bij nieuwe vacature

Een motivatiebrief of sollicitatiebrief is maatwerk. Dus ja, je hebt nu gezwoegd op een brief, maar de volgende vacature waar je op solliciteert verdient weer een nieuwe. Dat is de enige manier om goed aan te tonen dat jij oprecht geïnteresseerd bent in de vacature en waarom jij geschikt bent voor deze ene functie. Het betekent overigens niet dat je helemaal niets kunt gebruiken, maar zorg ervoor dat de brief compleet aansluit bij de functie en het bedrijf waar je nu solliciteert.

Voorkom deze 7 veelgemaakte fouten voor een sterk cv

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.