Redactie Metro
Redactie Metro Sport 25 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

De Jonge over feestende supporters: ‘Zo raken we vrijheden weer kwijt’

Coronaminister Hugo de Jonge is alles behalve blij met de feestende voetbalsupporters in Tilburg. De honderden supporters keken op een plein de wedstrijd van Willem II tegen Rangers FC, daarna brak een feest uit waarbij geen afstand werd gehouden.

De Jonge noemt dat „heel onverantwoord”. „Dit is de snelste manier om onze vrijheid weer kwijt te raken”, zegt de bewindsman over de honderden supporters die zich niet aan de coronaregels hielden.

Verworven vrijheden

„Ik denk dat iedereen die de beelden heeft gezien, tot de conclusie moet komen dat het onverantwoord is”, zegt De Jonge op de dag na de Willem II-wedstrijd. „Schreeuwen doe je maar voor je eigen tv.” Als mensen zich op deze manier gaan gedragen, moeten ze de „verworven vrijheden” weer inleveren.

Ook benadrukt de minister de de verantwoordelijkheid in de eerste plaats niet ligt bij de burgemeester of het kabinet, maar bij de mensen zelf. Desondanks hintte hij naar extra maatregelen om de tweede golf zoveel mogelijk tegen te gaan. „We zien gewoon dat het niet de goede kant op gaat. We houden de vinger aan de pols en op alle momenten nemen we de maatregelen die op dat moment nodig zijn.”

‘Terugschakelen zonde’

Ook sportminister Tamara van Ark vindt het „heel zorgelijk wat daar gebeurde. Ik hoop echt dat de mensen zich aan de afspraken houden, want het zou gewoon hartstikke zonde zijn als we moeten terugschakelen.”

Sinds enige tijd zijn voetbalsupporters weer welkom in het stadion, maar dan moeten ze wel afstand houden en niet schreeuwen en zingen. Aan deze regels hielden de supporters op het plein in Tilburg zich niet.

‘Hou je aan de regels’

De Veiligheidsregio en de KNVB gaan erover of het gedrag van de supporters gevolgen moet hebben, zei Van Ark. De supporters schreeuwden en stonden veel te dicht op elkaar. „Hou je aan de regels, dan kunnen we blijven genieten van de sport”, benadrukt ze.

„De beelden die ik gezien heb, dat is duidelijk onverantwoord. Daar kunnen we heel kort over zijn”, reageerde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) die over de naleving van de coronaregels gaat. Hij wil verder niet op de zaak ingaan en zich niet mengen in de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De voetbalclub zelf, Willem II, wilde vanochtend nog niet reageren op de situatie in Tilburg. Zij wachten eerst een gesprek af met de gemeente. „Wij gaan er de komende uren nog niet op in”, meldt een woordvoerder van Willem II.

Lees ook: Burgemeester Tilburg staat nog achter plein vol supporters Willem II

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.