Metro
Metro Sport 19 aug 2020 / 12:04 uur

Vertrek Koeman nu officieel: ‘Ik vond het een eer om bondscoach te zijn’

Het staat nu ook oranje op wit: Ronald Koeman vertrekt als bondscoach van het Nederlands elftal. Zijn tijdelijke opvolger is nu ook bekend. Dit meldt de KNVB vandaag.

De 57-jarige oefenmeester gaat aan de slag bij FC Barcelona. Hij ondertekent later vandaag een contract voor twee seizoenen, meldt de Spaanse club die overduidelijk blij is met de Nederlander.

Koeman was sinds februari 2018 in dienst bij de KNVB. Onder zijn leiding speelde Oranje 20 wedstrijden.

Koeman aan het roer

Met Koeman aan het roer plaatste Nederland zich voor het eerst sinds 2014 weer voor een eindtoernooi, EURO 2020, dat vanwege de coronacrisis is uitgesteld tot de zomer van volgend jaar. Vorig jaar was Oranje succesvol in de UEFA Nations League, waarin memorabele wedstrijden tegen Frankrijk en Duitsland werden gespeeld. Nederland haalde de finale, waarin Portugal uiteindelijk te sterk bleek.

‘Een eer’

„Ik vond het een eer om bondscoach van Nederland te zijn”, zegt Koeman in een reactie. „De afgelopen twee en een half jaar heb ik er alles aan gedaan om successen met Oranje te behalen. Ik kijk met trots terug wat we samen in die periode hebben bereikt. Het Nederlands elftal heeft een mooie toekomst, daar ben ik van overtuigd. Dat Barcelona mijn droomclub is, weet iedereen. Het voelt voor mij heel bijzonder daar coach te kunnen worden.”

KNVB

Directeur betaald voetbal Eric Gudde heeft nu ook gereageerd. „We betreuren de beslissing van Ronald, maar respecteren zijn keuze. In de periode dat Ronald bondscoach is geweest heeft hij zeer goede resultaten met het Nederlands elftal geboekt. Hij heeft Oranje weer kleur op de wangen gegeven, na een aantal moeizame jaren. En daar zijn we hem zeer erkentelijk voor. De spelersgroep heeft zich ondertussen geweldig ontwikkeld, wat dat betreft kunnen we verder op de ingeslagen weg.”

Interim

Assistent-trainer Dwight Lodeweges zal fungeren als interim-bondscoach, tot de KNVB een opvolger voor Ronald Koeman heeft benoemd. Het Nederlands elftal komt eind deze maand bij elkaar. Oranje speelt dan twee wedstrijden in de UEFA Nations League, tegen Polen (4 september) en Italië (7 september). Beide duels worden gespeeld in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vertrek Koeman nu officieel: ‘Ik vond het een eer om bondscoach te zijn’
Sluiten