Metro
Metro Sport 3 jul 2020 / 11:15 uur

Humberto Tan en Ruud Gullit in KNVB-commissie tegen racisme

Humberto Tan en Ruud Gullit maken deel uit van een nieuwe commissie die de KNVB in het leven heeft geroepen om racisme in de voetbalwereld tegen te gaan.

In de zogenoemde commissie Mijnals, genoemd naar de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die het Nederlands elftal haalde, nemen onder meer ook burgemeester Ahmed Marcouch en voormalig Oranje-international Daphne Koster deel.

Aanvalsplan tegen racisme en discriminatie

De commissie is een voortvloeisel uit het in februari door de KNVB en Rijksoverheid gepresenteerde aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal.

De commissie Mijnals komt ten minste vier keer per jaar samen en heeft regelmatig overleg met de programmamanager van Ons voetbal is van iedereen, Houssin Bezzai, en met de directie van de KNVB. Ook zal de commissie in contact staan met het ‘Voetbal Voor Iedereen’-netwerk van de KNVB, dat vorig jaar van start ging en bestaat uit uiteenlopende maatschappelijke organisaties.

‘Niet langs de lijn blijven staan’

„En voor de zekerheid”, schrijft Tan op Twitter, „niemand in de commissie Mijnals wordt betaald”. Het gaat om ene „onbezoldigde functie, omdat we na Den Bosch-Excelsior niet langs de lijn willen blijven staan”.

Kennis en inzet bundelen

Het is bij de KNVB een lang gekoesterde wens, zegt Houssin Bezzai. „We zijn blij met de commissie Mijnals als waardevolle toevoeging aan de reeds lopende initiatieven. Want gezamenlijk, als we alle kennis en inzet bundelen, komen we verder met de bestrijding van racisme en discriminatie.”

Humphrey Mijnals

De commissie is genoemd naar Humphrey Mijnals (1930 – 2019), de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die in het Nederlands elftal speelde. Hij kwam driemaal uit voor Oranje. Na zijn loopbaan als speler, werd hij trainer van de Utrechtse club Faja Lobi. Mijnals kreeg in 2000 de eretitel Surinaams voetballer van de eeuw. In 2008 ontving hij de Sportpenning van de gemeente Utrecht.

Lees ook: YouTube-zappen met Humberto, maar dan op tv in Het Beste van Got Talent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Humberto Tan en Ruud Gullit in KNVB-commissie tegen racisme
Sluiten