Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 28 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Badr Hari betrapt op doping: mogelijk 4 jaar straf

Kickbokser Badr Hari is betrapt op dopinggebruik bij controles van de Dopingautoriteit, zo geeft Herman Ram te kennen in gesprek met Nieuwsuur. Ook Badr zijn Nederlandse collega Hesdy Gerges, de Braziliaan Ariel Machado en de Kroaat Mladen Brestovac zijn positief getest.

Op dit moment is er nog niet bekend wat voor straffen ze kunnen krijgen, want de zaken liggen nog bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Sinds 2017 wordt ISR door de kickboksorganisatie Glory ingehuurd voor onafhankelijke tuchtrechtspraak bij dopinggevallen.

Naar verluidt kunnen de vier een schorsing van maximaal vier jaar aan de broek krijgen. Voor de 34-jarige Hari zou dat wel eens het einde van zijn carrière kunnen betekenen. Het ISR wil echter geen inhoudelijke mededelingen doen totdat ze zaken zijn afgerond.

Vaak positief

Wel is ISR-secretaris Henk van Aller verbaasd over de vele positieve plasjes binnen Glory. Vorig jaar werden er immers ook al twee bestraft, waaronder Tilburger Ismael Lazaar.

„Binnen Glory zijn een aantal sporters die een groot aantal jaren meelopen. Misschien zijn zij nog niet aan deze structuur (dopingcontroles, red.) gewend", stelt Van Aller. „We zien binnen de dopingzaken die wij behandelen veel naïviteit, maar ook veel onwetendheid. Het is ook soms echt dat de sporters niet precies weten wat voor middeltjes of pilletjes ze slikken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.