Johan van Boven
Johan van Boven Sport 26 aug 2018
Leestijd: 9 minuten

Jan Joost van Gangelen: Ik wil mijn eigen talkshow

In de rubriek ‘In het spoor van…’ volgen we iemand uit de sportwereld op de voet. Vandaag Jan Joost van Gangelen, die er heilig van overtuigd is dat FOX Sports ooit het WK Voetbal uitzendt.

12:00 uur
Met twee kinderen van 4 en 6 jaar heeft Jan Joost van Gangelen altijd een drukke zaterdagochtend. Zwemmen, voetbal, hockey, noem maar op. „Tot lunchtijd ben ik vader, maar daarna zonder ik me af van die kleine monsters om in De Eretribune-modus te komen”, zegt de 44-jarige presentator. Vanavond staan Ajax-FC Emmen en PEC Zwolle-PSV centraal in het tv-programma van betaalzender FOX Sports. „Dus lees ik alles over die clubs. Maar NAC Breda-Excelsior wordt ook gespeeld, dus vind ik dat ik ook alles over die twee clubs moet weten. Ik ben nooit bang dat ik iets heb gemist.”

16:05 uur
Als het weer een beetje meezit pakt Van Gangelen de fiets naar de studio. „Maar nu is het weer zo onvoorspelbaar, dat ik toch maar de auto pak. Eerst fikte ik weg in de tuin en vervolgens begon het keihard te regenen. Dat risico neem ik niet op de fiets.”

16:17 uur
Het is muisstil in de centrale hal van het studiogebouw. Bij de receptie zit een plukje mensen dat vanavond in het publiek zit tijdens De Eretribune en af en toe druppelt er een medewerker binnen. Maar even verderop is het in de verschillende werkkamers van FOX Sports een drukte van jewelste. Draaiboeken worden doorgenomen, er wordt contact gezocht met verslaggevers ter plekke, de statistieken van de spelende clubs worden opgelepeld. Een compleet andere wereld dan een stadion, waar Van Gangelen geregeld als verslaggever langs de lijn staat. „Ik vind de combinatie heel lekker. De Eretribune is het meest uitdagende programma om te maken, omdat we van tevoren niet weten wat er gaat gebeuren. We zijn afhankelijk van het verloop van de wedstrijden, de reacties van het publiek en wat de verslaggevers ter plekke doen. Improviseren dus. Op zondag in een stadion staan, vind ik ook heel leuk, maar dan wil ik wel veel te doen hebben. Dus als ik de verslaggever ben van de wedstrijd die om 14:30 uur begint, wil ik van ’s ochtends vroeg tot aan de aftrap heel veel interviews maken en loopjes door het stadion doen. En dan het liefst bij grote wedstrijden of bij clubs waar veel aan de hand is.”

Een uur voor de uitzending wordt het draaiboek van De Eretribune doorgenomen. Foto: Vincent van Dorecht

17:06 uur
Aletha Leidelmeijer komt de vergaderruimte binnen in een knalgeel jurkje om de hoofdlijnen van de uitzending door te nemen. „Hallo Tweety”, roept Van Gangelen over zijn nieuwe co-presentator. „Ik was drie jaar lang een duo met Hélène Hendriks, dus nu ben ik voor en tijdens de uitzendingen vooral met Aletha bezig. Het heeft nu eenmaal tijd nodig voordat je een goed duo bent. Met Hélène was dat in het begin ook aftasten. Het grote voordeel nu is dat de uitzending al heel goed staat. De regisseur weet wat hij wil, ik weet hoe het werkt, de tafelgasten zijn gewend. Daar moet Aletha nog een beetje inrollen. Want het is heel anders dan langs de lijn vragen stellen aan een speler of trainer. Er is publiek, je hebt een oortje in waarin van alles wordt geschreeuwd en wij moeten elkaar aanvoelen. Als er tijdens de uitzending een verslaggever aan het woord is, zeg ik tegen Aletha: doe jij dat doelpuntje van FC Utrecht zo maar, dan doe ik zo wel even zus of dat. De mensen waren dol op Hélène, maar zij kreeg een prachtige aanbieding van Veronica. Gelukkig kan ze dat werk nog wel combineren met FOX Sports, alleen niet meer naast mij bij de Eretribune. Dat vind ik erg jammer, want pas aan het eind van vorig seizoen had ik het idee dat alles eindelijk klopte. Maar Aletha krijgt ook veel leuke reacties. Terecht, want ze doet het erg goed.”

17:30 uur
Werken in het weekend en in de avonduren. Het is een compleet andere wereld dan zijn leven als leraar Nederlands. Van Gangelen mist die baan voor geen meter, al vond hij het wel een geweldige tijd. „Als ik nieuwe pennen wilde, moest ik allerlei formulieren invullen. Maar het omgaan met die gasten was fantastisch. Ik gaf les op zwarte scholen, waar we veel aan naschoolse activiteiten deden. Gaf ik basketbaltraining aan minderjarige asielzoekers en kinderen uit arme gezinnen. Dat was een team joh! Ghanezen, Dominicanen, noem maar op. Tijdens schooltoernooien veegden we iedereen helemaal van het veld. Zag je zo’n groepje blanke nerds kijken: oh nee, wat komt daar nou weer aan?! Dat waren de globetrotters van ome Joost, haha. Dat dollen was geweldig. Ik was toen 23 jaar en heb het tot mijn 30e gedaan. Die baan heb ik heel lang gecombineerd met mijn werk bij de NOS, maar op gegeven moment kon ik zo vaak verslag gaan doen van wedstrijden dat het niet meer te combineren was.

17:40 uur
Van Gangelen wordt onder handen genomen door de visagiste. Leidelmeijer stapt ook nog even het kleine kamertje binnen om nog even te overleggen en wat plaatjes te schieten voor het Instagram-account van FOX Sports. „Zit jij nou eindelijk al op Insta”, vraagt ze aan haar collega. „Ik overweeg het nog steeds, maar ben er nog niet uit. Op Facebook krijg ik al genoeg gekke reacties. Zo vroeg iemand aan mij of ik bij de UEFA kan aankaarten dat Feyenoord toch door moet naar de volgende ronde van de Europa League, omdat Trencin een buitenspeldoelpunt had gemaakt en weet ik veel allemaal wat. Ik dacht eerst dat ik in de maling werd genomen door een vriend, maar het was bloedserieus.”

Jan Joost van Gangelen wordt onder handen genomen door de visagiste. Foto: Vincent van Dordrecht

18:03 uur
De uitzending is begonnen. Er wordt geschakeld naar Hans Kraay jr. die even verderop Erik ten Hag interviewt. Als de Ajax-trainer ‘ik heb meer dan elf basisspelers’ zegt, rolt Van Gangelen (onzichtbaar voor de tv-kijker) met zijn ogen. Elk weekend moet hij de voetbalclichés weer voor lief nemen. Steeds meer spelers maken wel geluid, maar zeggen eigenlijk niets. „Met Ten Hag blijft dat een uitdaging, maar dat vind ik eigenlijk wel lekker. Het is maar net hoe je hem ‘prikt’ en hem aan het lachen krijgt. Hij wordt er zelf ook iets beter in, merk ik. Iedereen heeft heimwee naar spraakmakende types zoals Theo Janssen, maar ik moet eerlijk zeggen dat er best veel trainers en spelers zijn die mij op positieve wijze verbazen. Nu vind ik Mark van Bommel heerlijk en na De Graafschap-Feyenoord sprak ik Fabian Serrarens en dat was een superleuk gesprek. Natuurlijk denk je af en toe: dit kan toch niet waar zijn? Maar gelukkig zijn er genoeg leuke nieuwe jongens.”

19:40 uur
De tweede helft van Ajax-FC Emmen wordt door de presentatoren en analisten van De Eretribune gevolgd in de zogenaamde ‘green room’ waar achttien tv-schermen hangen. Hugo Borst hangt achterover op de bank en Kenneth Perez schuift een lading slappe patat van zijn bord de prullenbak in. „Wat een smerig eten”, klaagt de Deen lachend. Gelukkig voor hem heeft Glenn Helder voor iedereen roti meegenomen. Intussen maakt Klaas-Jan Huntelaar de 3-0. Van Gangelen: „Deze wedstrijd slaat helemaal nergens op. Blijf dan lekker thuis in Emmen!”

20:53 uur
De tweede wedstrijd van de avond is inmiddels aan de gang. Van Gangelen is blij dat het seizoen weer is begonnen, maar tijdens de winterstop en in de zomer vindt hij het heerlijk om even niets met voetbal te maken te hebben. „Mede door het schakelprogramma van de Europa League heb ik straks in december misschien wel 700 wedstrijden gezien. Dan gaan we met de familie naar de Antillen, pleur ik mijn telefoon in een kluis en vind ik het wel gezegend. Ben ik alleen maar aan het beachballen, kiten, zeilen, zwemmen en drink ik een paar biertjes. Afgelopen zomer jeukten mijn handen wel toen ik via de NOS naar het WK in Rusland keek. Ik heb nog nooit een EK of WK gedaan en dat wil ik natuurlijk wel een keer. Ik weet niet of ik daarvoor moet terugkeren naar de NOS, waar ik ooit als redactie-assistent begon. Want ik denk dat we met FOX Sports over een paar jaar standaard in de pakketten van alle providers zitten. Laten we zeggen dat de NOS het WK van 2022 in Qatar nog doet en dat wij het WK van 2026 binnenhalen. Het liefst natuurlijk met het Nederlands elftal erbij. Hoewel mijn vader Dick verslag heeft gedaan van het WK van 1986 in Mexico en dat vond hij het mooiste toernooi ooit.”

Foto: Vincent van Dordrecht

22:37 uur
PSV wint in de blessuretijd van PEC. Wordt hij die Eredivisiepotjes nou nooit een keer beu? „We zeggen met z’n alleen dat het alleen maar minder wordt in de Eredivisie, maar deze competitie wint het voor ons Nederlanders natuurlijk altijd van alle buitenlandse competities. Er kijken niet voor niets zo veel mensen naar ons. Ook voor mij gaat er niets boven Feyenoord-Ajax of PSV-Feyenoord, heerlijk! Johan Derksen zei ooit tegen mij dat het nooit iets zou worden en dat we niet meer dan 200.000 kijkers zouden trekken. Vorig seizoen hadden we voor het eerst meer dan een miljoen kijkers tijdens een topper. We passen in de tijd waarin mensen abonnementen op Netflix en Spotify hebben. Toen ik in 2008 achter een gordijntje de eerste uitzending presenteerde, had ik ook geen idee of het zou gaan werken. Maar in de loop der jaren kreeg ik steeds meer het gevoel dat het succesvol kon worden. Nu denk ik echt dat ik dit tot mijn pensioen kan blijven doen, zo leuk is het. Vrijdag moet ik naar FC Emmen-De Graafschap en dat vind ik ook prachtig. Daar kan ik nog overal naar binnen lopen en krijg ik een bak gore koffie van de kantinejuffrouw, zoals het vroeger overal was. Daar houd ik van.”

00:13 uur
Vanwege de live loting voor de KNVB-beker is het een latertje geworden. Zijn vriendin Marieke en de kinderen slapen. Van Gangelen doet een lampje aan en schenkt een wodkaatje in, want de komende uren kan hij toch nog niet slapen. Omdat hij dan nog ‘aan’ staat vanwege de adrenaline die een liveshow met zich meebrengt. Mooi moment om over de toekomst te mijmeren. „De Olympische Spelen staan hoog op mijn lijstje. Ik kwam ooit Pieter van den Hoogenband op een strand tegen en hij vroeg of we samen voor Eurosport de Spelen zouden kunnen verslaan. Het is er niet van gekomen, maar ik vind het wel een mooie gedachte. Ergens perschef worden? Nee, dat lijkt me he-le-maal niks. Dat is een soort tunnelvisie binnen een club of bond, terwijl ik juist zo breed mogelijk alles wil meemaken. Weet je wat ik heel graag zou willen? Een eigen talkshow. Het liefst op zondagavond – ja, tegenover Studio Voetbal – met heel veel voetbal, andere sporten en een actuele gast. Ergens in een mooi grand café in Rotterdam ofzo met publiek erbij en met prachtige beelden. Dat mag van mij volgend seizoen al zo zijn. Ik heb hier al een paar keer een balletje opgegooid, maar zo’n productie kost echt heel veel geld. Maar goed, ik blijf net zo lang zeiken tot ik het mag doen.”

Bekijk hier de rondleiding van Jan Joost van Gangelen door de catacomben van FOX Sports:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.