Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 2 aug 2018 / 10:14 uur

‘Dan zit je de rest van je leven aan de medicijnen’

Het schildklierhormoon thyrax is uiterst populair onder schaatsers, maar ook wielrenners en atleten zouden er gebruik van maken. Hoewel het verplicht is om voor het gebruik een medisch attest aan te vragen, doen veel sporters dit niet.

Dat blijkt uit onderzoek van onder andere Nieuwsuur. De schaatsbond KNSB heeft al gereageerd met een brief naar de atleten die aangesloten zijn bij de bond en wijst daarin op de gevaren van het middel.

Waarschuwen

„Wij willen jullie hiervoor nadrukkelijk waarschuwen: gebruik die middelen niet als daarvoor geen medische noodzaak bij jou aanwezig is", zo staat in de brief. Het middel is al jaren een discussiepunt: valt het wel of niet in de categorie doping? „Voor enkele specifieke medicijnen doet de Nederlandse Dopingautoriteit een beroep op het Wereldantidopingagentschap WADA om die op de dopinglijst te plaatsen."

Dat doet de de Dopingautoriteit al jaren, zegt directeur Herman Ram tegen Metro. Alleen het WADA wil nog niet overstag gaan. „Die discussie gaat dan of het aan twee van de drie criteria voldoet om op dopinglijst te belanden.”

Niet prestatiebevorderend

De drie criteria zijn: mogelijke gezondheidsschade, mogelijke prestatiebevorderende middelen en het middel is in strijd met de geest van de sport. Over twee punten is er weinig discussie. „Het schildklierhormoon is schadelijk voor gezondheid, maar er zijn geen bewijzen dat het prestatiebevorderend werkt", legt Ram uit. Dus komt het op dat laatste punt aan. „Is het in de geest van de sport. Als het een middel is, dat zeer riskant is en waar je kan aan overlijden, dan zien wij die overeenstemming met gezond sporten niet." Het WADA – dat momenteel bezig is met een eigen onderzoek – deelt die mening vooralsnog niet.

Toch is het te hopen dat de sporters stoppen met het schildklierhormoon. De schade kan namelijk enorm zijn. „Op korte termijn moet je denken aan hoofdpijn, misselijkheid, trillen en griep. Op lange termijn kan het leiden tot botontkalking en het haalt je hormoonhuishouding overhoop." Thyrax zorgt er namelijk voor dat je zelf dat hormoon niet meer produceert. „Als je dat een keer gebruikt, dan komt de productie wel weer op gang, maar als je het lang gebruikt, word je ongeneeslijk ziek. Dan zit je voor de rest van je leven aan de medicijnen."

Overigens is thyrax een van de in ieder geval drie soorten schildklierhormonen die in omloop zijn. „Zoals voor veel synthesische vormen van hormonen geldt, zijn er meerdere varianten. Er zijn alleen al twintig soorten EPO."

Amateurs

Of de hormonen ook gebruik wordt door sporters die op een hoog amateurniveau actief zijn, durft Ram niet te zeggen. „We hebben wat dat betreft beperkt zicht. We weten het alleen van de topsporters die een dopingformulier moeten inleveren."

De KNSB wilde tegenover de Volkskrant niet aangeven hoeveel schaatsers zich te goed doen aan thyrax. „We hebben een indicatie van de omvang van het probleem, maar noemen geen aantallen omdat het ons puur gaat om het aankaarten van de kwestie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Dan zit je de rest van je leven aan de medicijnen’
Sluiten