Johan van Boven
Johan van Boven Sport 2 nov 2017 / 10:30 uur

Scholier duikt als data-analist op in voetbalgame

Of je nu Manchester United onder je hoede hebt, met FC Barcelona speelt of de leiding hebt over Bayern München; je kunt altijd een beroep doen op de 18-jarige Wes Beuvink uit Oldenzaal. Hij is geen pijlsnelle rechtsbuiten of dodelijke spits, maar een data-analist die is toegevoegd aan de nieuwste versie van het populaire computerspel Football Manager.

In de game kruipt de speler in de huid van de manager van een bestaand voetbalteam. Hij heeft alle touwtjes in handen: transfers, trainingen, tactiek, noem maar op. Om het zo realistisch mogelijk te maken kan hij ook een data-analist aan zijn staf toevoegen. Hij is onderdeel van het scoutingteam en analyseert de komende tegenstander en brengt de statistieken van een wedstrijd in kaart voor de nabespreking. In Football Manager is Beuvink een van de beschikbare data-analisten.

https://twitter.com/WesBeuvink/status/925613489208643584

„Het is heel vet om te zien dat ik nu onderdeel uitmaak van een game die ik zelf altijd al speelde”, zegt Beuvink, die bezig is aan zijn laatste jaar van het vwo. Daarnaast is hij verbonden aan het bedrijf SciSports, dat clubs helpt met het inzichtelijk maken van data. Als een speler bijvoorbeeld naar een andere club vertrekt, kan SciSports aantonen welke voetballer als waardige vervanger kan worden aangetrokken. Omdat hij, heel kort door de bocht genomen, gemiddeld evenveel schoten op doel lost in een wedstrijd en het aantal afgelegde kilometers per duel ongeveer gelijk is.

Tweede Kerstdag

Maar hoe kom je op zo’n jonge leeftijd bij een dergelijk bedrijf terecht? Beuvink: „Het begon allemaal op een koude kerstochtend, toen ik via Twitter bij een artikel terechtkwam dat volledig was gebaseerd op statistieken. Op Tweede Kerstdag besloot ik zelf op die manier een verhaal te schrijven over de beste verdedigende middenvelder van de Eredivisie.”

Dat artikel stuurde hij naar de website Tussen de Linies, waar voornamelijk over statistieken in de voetbalwereld wordt geschreven. „Na een paar weken kreeg ik te horen dat ik voor hen mocht gaan schrijven. Mede dankzij mijn werkzaamheden voor Tussen de Linies kon ik op mijn zestiende aan de slag bij SciSports.”

Het databureau heeft de afgelopen jaren behoorlijk naam gemaakt in de voetbalwereld. Zo liet het managementteam van Memphis Depay SciSports berekenen bij welke club hij het best zou renderen als hij bij Manchester United zou vertrekken. Uit de statistieken kwam Lyon naar voren en niet veel later tekende de Nederlander een contract bij de Franse club.

Memphis Depay in actie namens Lyon. Foto: AFP

Toch valt er op dat gebied nog een wereld te winnen, meent Beuvink. „Clubs doen nu vooral een beroep op fysieke data. Ze kijken tijdens trainingen en wedstrijden hoeveel meters iemand aflegt en hoe vaak hij een sprint aantrekt. Performance data als dribbels, passes en schoten worden nog niet optimaal benut. En ook scouting gebeurt voornamelijk nog op onderbuikgevoel, al is dat de laatste jaren wel verminderd. Maar wij kunnen met SciSports nog veel meer betekenen voor de clubs.”

Als Beuvink Football Manager speelt kan hij zich in elk geval zo veel op statistieken storten als hij wil. Lachend: „Ik ga mijn collega’s en mezelf aanstellen om te kijken wie er het meeste verstand van het spelletje heeft.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scholier duikt als data-analist op in voetbalgame
Sluiten