Johan van Boven
Johan van Boven Sport 6 nov 2017 / 15:06 uur

‘Boze Van Gaal stuurde ons weg uit de hotelbar’

Hoe is het voor de internationals van Oranje om zich na de uitschakeling voor het WK in Rusland op te moeten laden voor twee oefenpotjes tegen Schotland en Roemenië? Pierre van Hooijdonk en Arthur Numan vertellen uit eigen ervaring wat voor een kwelling dat is.

De uitschakeling voor het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan sloeg bij de spelers van Oranje in als een bom. Na de nederlaag bij Ierland op 1 september 2001 was er echter geen tijd om te treuren. In het spelershotel in Dublin dronken enkele spelers en de medische staf nog een kleine versnapering aan de bar, maar bondscoach Louis van Gaal stuurde iedereen naar zijn kamer.

Rouwproces

„We zaten even na te praten, de teleurstelling te verwerken”, weet Van Hooijdonk nog goed. „We grepen de mogelijkheid niet aan om totaal kachel te worden, het was gewoon onderdeel van het rouwproces.”

Ook Numan, die met een pina colada in zijn hand zat, ziet nog precies voor zich hoe Van Gaal tekeerging. „Hij schreeuwde hoe we het in ons hoofd konden halen om na zo’n uitschakeling daar te gaan zitten zuipen. Het was een tirade van een paar minuten. Maar wat moesten we dan? Uren op onze kamer zitten? Daar kwamen de muren op ons af. De volgende ochtend deed Van Gaal er tijdens het ontbijt nog een schepje bovenop. In een speech van dertig minuten legde hij uit wat er allemaal was misgegaan tijdens de kwalificatiereeks.”

Louis van Gaal na het doelpunt van de Ieren. Foto: ANP

Van Hooijdonk vult aan: „Je weet hoe Louis is, hij wilde voorkomen dat het een rommeltje zou worden in aanloop naar de volgende wedstrijd.” Vier dagen na de uitschakeling voor het wereldkampioenschap stond namelijk nog de kwalificatiewedstrijd tegen Estland op het programma. En een maand later ook nog eens het laatste groepsduel met Andorra.

De uitslagen (5-0 en 4-0) mochten er zijn. En dat voor een selectie waarin niemand nog trek had om ook maar een bal aan te raken. Van Hooij-donk: „Als het doel uit zicht is, wil je het liefst alles laten vallen. Maar op de een of andere manier kreeg Louis het toch voor elkaar om de boel goed neer te zetten. Hij wil nooit iets laten lopen. Tegen Andorra benutte ik nog een strafschop, maar ik kan me niet voorstellen dat ik toen uitbundig heb gejuicht. Zulke wedstrijden wil je eigenlijk niet spelen.”

Nieuwelingen

Tot overmaat van ramp stond in november 2001 ook nog eens de oefenwedstrijd tegen Denemarken gepland. Het was voor Van Gaal een mogelijkheid om andere spelers een kans te geven. Zo stond Oscar Moens op doel en maakte George Boateng zijn debuut.

Daarom begrijpt Van Hooijdonk niet dat Advocaat voor de oefenwedstrijden van deze week tegen Schotland en Roemenië geen verrassende namen heeft geselecteerd. De analist van Oranje oppert: „Rajiv van La Parra speelt met Huddersfield Town in de Premier League, hem zou je best een kans kunnen geven. Of Hans Hateboer van Atalanta Bergamo. Door dat soort jongens mee te nemen, had Advocaat het chagrijn een beetje kunnen wegnemen. Nu bestaat de kans dat je in de sfeer van het mislopen van het WK in Rusland blijft hangen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Boze Van Gaal stuurde ons weg uit de hotelbar’
Sluiten