Job Halkes
Job Halkes Binnenland 6 nov 2017 / 14:40 uur

Pim is al tien keer de beste in Stratego

Voor de tiende keer werd Pim Niemeijer afgelopen weekend Nederlands kampioen Stratego. In Houten streden de vijftig beste spelers van het land om de titel. Voor de 26-jarige Rotterdammer kent het spel dan ook geen geheimen meer.

Is het nog leuk om kampioen te worden?
Natuurlijk. De tiende keer Nederlands Kampioen worden is een mooie mijlpaal. En het was best nog wel spannend of het zou lukken. Een paar partijen waren echt kantje boord en die hadden zomaar de andere kant op kunnen vallen of kunnen eindigen in een gelijkspel. Dan merk ik wel dat ervaring een belangrijke rol speelt. Ik kan van tevoren als zien aankomen wat ik in een bepaalde situatie moet doen om wel of niet te winnen. En dat is ook belangrijk, want er wordt ook op de tijd gespeeld.

Ben je nu officieel recordhouder met tien titels achter je naam?
Zover ik weet wel. Extra beloond word ik niet, maar ik vind het halen van de tiende titel op zichzelf al een mooie mijlpaal.

Wat is jouw geheim?
Het is de combinatie van een goed geheugen en proberen de belangrijkste stukken op het bord te onthouden. Je moet de tegenstander een stapje voor zijn. En ook ik leer iedere partij nog bij, want er zijn zo ongelofelijk veel mogelijkheden .

Wat maakt het spelletje zo leuk?
Het spel is iedere keer anders omdat jij en je tegenstander bepalen waar de stukken staan, in tegenstelling tot schaken bijvoorbeeld. Dat begint altijd hetzelfde. En bij Stratego weet je niet waar de belangrijke stukken staan. Zet iemand een fatale aanval in of is het bluf?

Het is al een oud spel…
Zeker, maar het aantal spelers groeit nog steeds. Onder meer via het internet komen steeds meer mensen met Stratego in aanraking. Er komt echt een nieuwe generatie aan.

Je bent ook al vijf keer wereldkampioen geworden. Wat is nu nog je doel?
Ik heb niet echt iets concreets van ik moet twaalf keer Nederlands Kampioen worden of zo. Ik bekijk het per jaar. Volgend jaar is er weer een wereldkampioenschap en daar wil ik wel weer naar toe.

Tot slot, wat is de gouden tip de voor spelers thuis?
De meeste mensen zetten de vlag in de hoek, maar dat is zo voorspelbaar. Probeer daarin verrassend te zijn. Zet de vlag niet op de achterste rij, maar probeer te experimenteren. Op die manier leer je ontzettend veel over het spelletje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pim is al tien keer de beste in Stratego
Sluiten