Johan van Boven
Johan van Boven Sport 14 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Berry van Peer nieuwe dartsheld ‘dankzij’ darteritus

In de Wolverhampton Civic Hall, waar momenteel de Grand Slam of Darts wordt afgewerkt, werd Berry van Peer eerder deze week bij de wc opgemerkt door een toeschouwer, die vroeg of hij een selfie met de Brabantse darter mocht nemen. Geen probleem. Toen Van Peer terugkwam van het toilet stonden zo’n tien fans hem op te wachten om een handtekening en foto te scoren.

„Dat is nieuw voor mij”, zegt hij. „Ik heb een keer eerder meegedaan aan een podiumtoernooi en toen stonden buiten de wedstrijdlocatie heel veel dartsliefhebbers te wachten? ‘Oh jee, moet ik daar ook langs’, zei ik tegen mezelf. Maar niemand wilde mijn handtekening, ik kon incognito voorbijlopen. Dat is nu wel anders, want ook als ik hier in Engeland over straat loop komen er mensen naar mij toe.” Lachend: „Ik moet mijn handtekening iets beter onder de knie krijgen. Ze lijken wel op elkaar, maar ze zijn niet allemaal precies hetzelfde.”

Blokkade

De 21-jarige Van Peer werd deze week wereldberoemd vanwege zijn darteritus, een aandoening waardoor darters hun pijlen niet richting het bord krijgen. Door een blokkade wil de pijl de hand maar niet verlaten. In zijn eerste partij in poule H had Van Peer er al direct last van, maar desondanks wist hij van Simon Whitlock te winnen. Vervolgens ging hij strijdend ten onder tegen Gary Anderson, maar kreeg hij wel het publiek op zijn hand door te blijven knokken.

https://www.youtube.com/watch?v=1dOB97kH71w

Aanvankelijk waren de reacties minder prettig. Van Peer kreeg een hoop boegeroep om zijn oren en mensen schreeuwden dat hij verdomme die pijl richting het bord moest gooien. „Ik had in aanloop van het toernooi weer behoorlijk last van darteritus, dus ik wist hoe het publiek zou reageren. En eerlijk gezegd begreep ik het wel en kon ik er de lol van inzien. Maar toen ik voor mijn derde partij tegen Cameron Menzies het podium opkwam, hoorde ik dat de hele zaal mijn naam scandeerde. Prachtig!”

Iedereen ging ervan uit dat Van Peer vanwege zijn dartsaandoening kansloos zou zijn tegen de Schot, maar de Nederlander won de partij op weergaloze wijze met 5-4 en plaatste zich daarmee voor de volgende ronde. „De mensen in de zaal werden gek! Ook mijn moeder, vader, broer en mijn vriendin hadden het niet meer. Na de wedstrijd hebben we rustig ergens iets gegeten en heb ik een colaatje gedronken. Nee, geen alcohol want het toernooi gaat nog verder.”

Berry van Peer bewijst dat je tegen darteritus kunt knokken.

Woensdag staat hij uitgerekend tegenover de man die hem in aanloop naar het derde groepsduel hielp met tips om de darteritus af te laten nemen: Mensur Suljovic. „Hij zei dat ik naar beneden moet kijken en daarna één beweging met mijn arm moet maken in plaats van mijn arm stil te houden om te mikken. Daar ben ik hem natuurlijk heel erg dankbaar voor. Grappig dat we nu tegen elkaar moeten spelen.”

Natuurlijk wil Van Peer de Oostenrijker kloppen, maar zijn Grand Slam of Darts is allang geslaagd. Hij heeft namelijk van zichzelf gewonnen. „Ik krijg van mensen te horen dat ze respect hebben voor het feit dat ik niet het podium af ben gelopen. Maar opgeven is nooit een optie geweest voor mij. Ik gooi liever drie keer 26 dan dat ik de handdoek in de ring gooi. Sommigen adviseren niet te veel over darteritus te praten, maar ik wil juist vertellen dat je er tegen kunt knokken en dat je altijd door moet gaan. Al had ik natuurlijk ook liever gehad dat ik vanwege een andere reden een bekende darter ben geworden. Maar ik ga in de volgende ronde gewoon weer genieten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.