Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 14 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

In deze hotels wil je echt niet gestoord worden!

De Amsterdamse chef-kok slaapt het liefst in Hotel V Fizeaustraat, de WeTransfer-oprichter gaat voor een hotelvilla in Dubrovnik met uitzicht op King’s Landing.

Ontsnappen en ontspannen

In ‘Hotel Amour en 100 andere hotels waar we niet gestoord willen worden’ vertellen 101 reislustigen, van dj tot reisblogger en ontwerper, wat hun lievelingshotel is en blijkt zelfs Amsterdam met zijn trambellen en scootertoeters een stad vol ontspannende hotelkamers waar je kunt ontsnappen aan de stadse drukte.

Echt even alles de boel de boel bij Cocoon Village op Corsica / Marie Monsieur

Hotel Amour

Petra de Hamer is bookeditor voor mo’media en houdt wel van een nachtje buiten de deur. Haar persoonlijke favoriet staat er niet in (een zomerhotel in Zuid-Tirol), het hotel uit de boektitel kent ze wel, getipt door Top Notch-voorman Kees de Koning. „Amour is een briljant hotel”, verzucht ze. „Als je binnenkomt, zou je willen dat alle hotels zo waren.” Het hotel in hartje Parijs was ooit de werkplek voor dames van plezier, de verwijzingen naar seks en romantiek zijn ‘vol humor’ en de hotelkleuren zijn rood, paars en roze, „met overal heel veel pluche!”

Oase van rust

In het boek dat deze week wordt gelanceerd, komt zowel een nostalgisch dorpshotel in Hummelo voor als een hip hotel in Tbilisi en een Engelse herdershut (en alles ertussenin) en ook Amsterdam is goed vertegenwoordigd, zowel qua kamers als slapers. Zo is voor chef-kok Joris Bijdendijk van RIJKS de Amsterdamse oase van rust Hotel V Fizeaustraat. „Het is niet ver van m’n eigen huis, dus het is misschien gek om in een hotel te gaan zitten, maar toch doe ik het.”

Ooit, op een nacht…

Reisjournalist Noël van Bemmel houdt van het Pulitzer en deze hotelliefde begon al als tiener toen hij daar kamerjongen was, vertelt hij in het boek. „Zes uur s’ochtends beginnen, tien minuten per kamer en uithijgen in de kelder.” Op een van die momenten besloot hij hard te gaan studeren en ooit terug te keren, „om een suite te huren.” Ook het Volkshotel, Lloyd Hotel, Zoku, De Jonker worden als Amsterdamse gelieve even niet te storen-hotels getipt.

Welcome…

Reisblogger Laura Coolen raadt hotel Ranga in IJsland aan / Ranga

Reisblogger Laura Coolen weet nog wel een plekje voor mensen die er echt even tussenuit willen: Hotel Rangá in IJsland. Behalve jacuzzi en een panoramisch vulkaanlandschap, is er een groots en harig welkom in de vorm van Hrammur, „een enorme opgezette ijsbeer!”

‘Bijzonder’

Voor de een is het een chocoladevierkantje op het kussen of een handdoek tot zwaan gedraaid, voor een ander het gevoel dat je krijgt bij de eerste stap over de drempel. De gemeenschappelijk deler van alle 101 hotels in Hotel Amour is in elk geval dat het ‘bijzondere hotels’ zijn, licht bookeditor De Hamer toe. De gulden middenweg tussen warm en persoonlijk en een prettige anonimiteit onderscheidt die bijzondere hotels van Airbnb en de grote ketenhotels. „Niet het overweldigende van bij iemand thuis, maar ook niet het afstandelijke van een standaard ketenhotel en zeker weten wel met die watten waarin je wordt gelegd!”

https://www.facebook.com/boekenaandemaas/posts/291792711311243

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.