Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 14 nov 2017
Leestijd: 5 minuten

Dit moet je weten op dinsdagochtend 14 november

Wat moet je weten op deze dinsdagochtend 14 november? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Grote brand in snackbar Edam

Er is maandagavond een flinke brand ontstaan in een snackbar in Edam. Dinsdagochtend rond halfzes had de brandweer de brand onder controle. Er zijn geen slachtoffers gevallen, meldt de veiligheidsregio. De brand is wel overgeslagen naar een woning in het naastgelegen pand.

De veiligheidsregio adviseerde omwonenden ramen en deuren te sluiten. Ook zijn volgens de veiligheidsregio asdeeltjes in de omgeving neergekomen. Over de oorzaak van de brand is niets bekend.

Stroomstoring in Culemborg door helikopter

Een helikopter van Defensie heeft dinsdagnacht een behoorlijke stroomstoring in Culemborg veroorzaakt. Bij een oefening in laagvliegen vloog de gevechtshelikopter tegen elektriciteitsdraden aan.

De stroomstoring zou ruim 24.000 huishoudens hebben getroffen. Ook werden er enkele vernielingen gemeld en is één auto in brand gevlogen. De politie heeft tijdens de storing extra gesurveilleerd. Rond 1 uur ‘s nachts had iedereen weer stroom, vertelt netbeheerder Liander. Mensen die langer dan vier uur zonder hebben gezeten, krijgen volgens Liander automatisch een schadevergoeding.

Dit moet je weten op dinsdagochtend 14 november
Hulpdiensten tijdens de aardbeving in Iran en Irak. Het dodental is inmiddels tot boven de 450 gestegen. / EPA

Dodental aardbeving Iran-Irak boven 450

Het dodental van de aardbeving in Iran en Irak van zondag is boven de 450 gestegen. 6600 mensen raakten gewond. De Iraanse staatstelevisie meldde in de nacht van maandag op dinsdag dat de zoektocht naar overlevenden gestaakt is.

De aardbeving had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter en heeft vooral Iran hard getroffen. De aardbeving was tot in Israël en Turkije te voelen.

Schilderij Van Gogh brengt 30 miljoen meer dan verwacht op

Het schilderij Laboureur dans un champ van Vincent van Gogh heeft 81,3 miljoen dollar opgeleverd. Dat is omgerekend bijna 70 miljoen euro. Op een veiling van Christie’s in New York kocht de Aziatische vestiging van het veilinghuis het olieverfschilderij namens een onbekende koper. De waarde was van tevoren geschat op 50 miljoen dollar.

Het bedrag is geen record voor een schilderij van Van Gogh. In 1990 betaalde iemand 82,5 miljoen dollar voor het schilderij Portrait du Dr. Gachet.

Wat er verder in het nieuws is

Donald Trump jr. had contact met WikiLeaks

De oudste zoon van de Amerikaanse president Donald Trump, Donald Trump jr., heeft contact gehad met WikiLeaks. Dat heeft de presidentszoon zelf bekendgemaakt na onthullingen van The Atlantic.

De klokkeluiderssite zocht vanaf september 2016 contact met Trump jr. WikiLeaks vraagt onder meer om belastinggegevens van Trump, naar eigen zeggen om te voorkomen dat een bevooroordeelde bron ze naar buiten brengt. Trump jr. heeft zelf drie berichten teruggestuurd.

‘Rusland verspreidt nepnieuws in Nederland’

Rusland heeft geprobeerd om de Tweede Kamerverkiezingen te beïnvloeden. Dat meldt De Telegraaf aan de hand van een nog niet gepubliceerde Kamerbrief van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren.

Het kabinet belooft inmenging als deze grote prioriteit te geven en noemt de verspreiding van nepnieuws een gevaar voor Nederland. Ollongren wil met bedrijven als Facebook, Google en Twitter om de tafel om verspreiding van dit soort propaganda tegen te gaan.

Steeds vaker vergoeding voor ex-verdachten

Ex-verdachten krijgen steeds vaker een vergoeding als zij een nachtje onterecht in de gevangenis hebben moeten doorbrengen. In 2016 ging het daarbij om 4819 mensen. In 2005 waren dat er nog 780. Dat is bijna zes keer zoveel in elf jaar tijd.

Rechters gaan de laatste jaren akkoord met zo’n 95 procent van de verzoeken voor schadevergoeding. Het kostte de Staat 8,7 miljoen euro in 2016, tegen 5,4 miljoen in 2005. Het is echter niet waar dat Nederland veel meer verdachten opsluit dan andere Europese landen, zo meldt de Rekenkamer.

Vier op de tien buitenlandse studenten blijft in Nederland

Vier op de tien buitenlandse studenten die in Nederland een diploma halen, zijn zeven jaar na het behalen van hun diploma nog in Nederland. Dat is behoorlijk veel meer dan de verwachting: volgens Trouw ging men eerder uit van 19 procent blijvers.

Vooral de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn in trek. Ook Eindhoven doet het goed door de grote hoeveelheid geavanceerde bedrijven.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Dit moet je weten op dinsdagochtend 14 november
Het OM komt dinsdag met de strafeis in de zaak van Jos van Rey, die hier op de foto te zien is. / ANP

OM eist in hoger beroep zaak Van Rey

Het Openbaar Ministerie (OM) komt dinsdag met de strafeis in de zaak in hoger beroep tegen de Limburgse politicus Jos van Rey. De oud-VVD-politicus staat terecht voor corruptie, witwassen en verkiezingsfraude.

Projectontwikkelaar Piet van Pol zit naast Van Rey in het beklaagdenbankje. Volgens het OM heeft Van Pol zijn goede vriend Van Rey omgekocht. De twee hebben altijd ontkend dat hun relatie meer omvatte dan gezelligheid en vriendschap.

De 72-jarige Van Rey kreeg vorig jaar voor deze zaak al een taakstraf van 240 uur opgelegd. Van Pol kreeg 100 uur taakstraf. Daartegen gingen zowel Van Rey en Van Pol als het OM in beroep.

CDA met Omtzigt om de tafel na misstap

De Tweede Kamerfractie van het CDA gaat dinsdag met Pieter Omtzigt praten over de fout die hij heeft gemaakt in het MH17-dossier. Het Kamerlid legde maandag zijn taak als MH17-woordvoerder van zijn partij neer nadat bleek dat hij een valse getuigenis bij een bijeenkomst over de ramp had gedaan.

De vraag is of de christendemocraten hun bekende fractiegenoot nog gaan aanpakken, en dan hoe hard. De fractie kan hem straffen door hem het MH17-dossier permanent af te pakken. CDA-leider Sybrand Buma zegt dat Omtzigt een fout heeft gemaakt in een zaak die „heel serieus" is.

Dit moet je weten op dinsdagochtend 14 november
Dick Advocaat zit vandaag waarschijnlijk voor het laatst als coach van het Nederlands elftal op de bank. / ANP

Oranje sluit jaar af tegen Roemenië

Het Nederlands elftal sluit een bijzonder teleurstellend jaar dinsdagavond af met een interland tegen Roemenië. Dat wordt waarschijnlijk de laatste interland waarin Dick Advocaat bondscoach is. De verwachting is dat de oefenmeester in Boekarest het einde van zijn derde periode als bondscoach aankondigt.

Onder leiding van Advocaat won Oranje vijf van zijn zes interlands. Alleen tegen Frankrijk verloor de formatie van de Hagenaar, met 4-0. Desondanks wist Nederland zich niet te kwalificeren voor het WK van 2018 in Rusland.

Het weer

De dag zal vooral in het zuidoosten van het land nog beginnen met wat zon. Later komt er door het hele land meer bewolking en valt er op sommige plekken ook regen of motregen. Het wordt 8 tot 11 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.