Johan van Boven
Johan van Boven Sport 9 okt 2017 / 12:42 uur

Wie volgt Advocaat op als bondscoach van Oranje?

De KNVB gaat op zoek naar een technisch directeur en straks ook naar een opvolger van bondscoach Dick Advocaat. We zetten de meest genoemde namen op een rij.

Ronald Koeman
Volgens velen had hij na het WK in 2014 al bondscoach moeten worden, maar toenmalig directeur betaald voetbal Bert van Oostveen vond Ronald Koeman niet in het profiel passen. Dus reageerde de trainer fel toen hij in maart dit jaar door een journalist werd gevraagd of hij Danny Blind wilde opvolgen. „De KNVB heeft zijn kans gehad!” Maar nu Eric Gudde aan de slag gaat als nieuwe directeur betaald voetbal is de kans aanwezig dat Koeman wel trek heeft in het bondscoachschap. De twee kennen elkaar goed uit hun periode bij Feyenoord. Bovendien loopt het bij Koemans club Everton niet bepaald op rolletjes, waardoor de verleiding vanuit Zeist wellicht iets moeilijker te weerstaan is.

Louis van Gaal op de tribune bij een duel van Oranje. Foto: ANP

Louis van Gaal
Bij het zien van het ploeterende Oranje gaan de gedachten al snel terug naar het WK van 2014, toen Louis van Gaal in Brazilië met een niet al te sterke selectie derde van de wereld werd. Dus is hij ook nu de juiste man om de helpende hand toe te steken en nog één keer op de stoel van de bondscoach te gaan zitten of op de stoel van de technisch directeur. Van Gaal geniet momenteel echter met volle teugen van zijn trainerspensioen. Af en toe een Champions Leaguewedstrijd analyseren voor Ziggo Sport vindt hij prima, maar daarna wil hij zo snel mogelijk terug naar zijn Portugese paradijsje. „Ik móet niets meer, ik mág alleen nog maar.” Maar bij Van Gaal weet je het nooit, zeker niet als zijn vrouw Truus een oogje toeknijpt.

Fred Rutten: technisch directeur of bondscoach bij de KNVB? Foto: ANP

Fred Rutten
Vraag een willekeurige voetballiefhebber wat de laatste club was die Fred Rutten heeft getraind en de kans is groot dat hij het antwoord schuldig moet blijven. In januari van dit jaar werd de nuchtere coach ontslagen bij Al-Shabab uit de Verenigde Arabische Emiraten. Dat staat niet fraai op zijn cv, maar desondanks duikt zijn naam regelmatig op als er wordt gerept over een opvolger van Dick Advocaat. Bij met name FC Twente, Vitesse en Feyenoord heeft Rutten tenslotte bewezen een uitstekende coach te zijn. Eerder sloeg hij een aanbod om assistent te worden (zie Henk ten Cate) af.

Henk ten Cate was al een dagje bondscoach. Foto: AFP

Henk ten Cate
Hij was in april zo’n 24 uur bondscoach, maar toen begon voormalig technisch directeur Hans van Breukelen te twijfelen en trok hij zijn keutel terug. Dus werd Advocaat bondscoach en niet Henk ten Cate. Dat heeft bij de trainer van Al-Jazira voor een dusdanig diepe wond gezorgd dat hij niet snel zal ingaan op een nieuwe uitnodiging van de KNVB.

Erik ten Hag, de bondscoach van de (nabije) toekomst. Foto: ANP

Erik ten Hag
Hij is pas bezig aan zijn tweede seizoen als Eredivisietrainer, maar Erik ten Hag wordt al enige tijd bestempeld als toekomstig bondscoach. Bij FC Utrecht moesten de spelers in het begin aan hem wennen vanwege zijn accent en manier van trainen. Ze noemden hem gekscherend ‘Pep’, verwijzend naar zijn periode bij Bayern München waar hij het tweede elftal onder zijn hoede had en regelmatig een kijkje mocht nemen in de keuken van Pep Guardiola. Inmiddels lopen ze bij FC Utrecht met hem weg en weten ze dat Ten Hag een trainer is die spelers niet alleen individueel beter maakt, maar ook dat hij tactisch zeer veel in zijn mars heeft. In de periode 2006-2008 was hij bij FC Twente de asisstent van Fred Rutten. Het zou niet gek zijn als de twee nu bij Oranje als duo opduiken. Dat kan op twee manieren: Rutten als technisch directeur en Ten Haag als bondscoach of Rutten als bondscoach en Ten Hag als assistent.

Frank de Boer heeft na zijn ontslag bij Crystal Palace in ieder geval genoeg tijd voor het bondscoachschap. Foto: AFP

Frank de Boer
Toen hij voor de vierde keer op een rij kampioen werd met Ajax zong zijn naam al rond als kandidaat-bondscoach. Frank de Boer gaf echter aan dat hij eerst liever bij een buitenlandse club aan de slag wilde. Na de korte avonturen bij Internazionale en Crystal Palace is de ontslagen trainer per direct beschikbaar, maar hij heeft wederom laten weten nog geen trek te hebben in het bondscoachschap. De Boer wil elke dag op het veld staan met zijn spelersgroep en niet slechts een paar weken per jaar voor de groep staan.

Ruud Gullit is de favoriete kandidaat van Dick Advocaat. Foto: ANP

Ruud Gullit
Dick Advocaat heeft zijn assistent naar voren geschoven als belangrijke kandidaat om hem op te volgen. Maar verder neemt eigenlijk niemand in de voetbalwereld die optie serieus. Ruud Gullit is leuk om erbij te hebben als assistent, maar aan het roer staan is niet aan hem besteed.

Matthias Sammer als bondscoach van Nederland? Foto: AFP

Een Duitser
Er worden opvallend veel Duitsers genoemd als er wordt gesproken over een buitenlandse bondscoach voor Oranje: Joachim Löw, Matthias Sammer (foto), Jurgen Klinsmann en Thomas Tuchel. De grote vraag is of zij zelf überhaupt zin hebben om aan de slag te gaan bij een voetballand dat geen schim meer is van de grootmacht van nog niet heel lang geleden. Aan de andere kant: veel slechter kan het niet meer gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wie volgt Advocaat op als bondscoach van Oranje?
Sluiten