Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 9 okt 2017 / 12:37 uur

Waarom lekken politici hun plannen?

Het nieuwe kabinet is dan eindelijk gevormd en de plannen circuleren al een aantal dagen in het rond. Het ene na het andere nieuwtje lekt al uit. Waarom doen politici dat? Er zijn een aantal redenen te verzinnen. Metro legt ze uit.

Winstpuntjes melden

Even een stukje achtergrond. Als wij naar de stembus gaan, zijn er ontzettend veel partijen waarop wij kunnen stemmen. Deze ruime keuzemogelijkheid leidt ertoe dat er veel verschillende partijen in de Tweede Kamer zitten. Om als kabinet iets te kunnen bereiken heb je een meerderheid nodig van 76 zetels. Die meerderheid is er nu, met de vier partijen VVD, D66, CDA en de ChristenUnie.

Tekst gaat verder onder de foto.

Waarom lekken politici hun plannen?
De vier heren van het kabinet waren eerder dit jaar op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum om te praten over de formatie. Foto: ANP.

Het was de langste formatie ooit. De afgelopen dagen werd er vanuit alle partijen in het kabinet informatie gelekt over nieuwe plannen. Beide feiten zeggen iets over de onderlinge verstandhouding van de partijen. Omdat de plannen van de verschillende partijen zo ver uiteen liggen, duurde het lang om tot een akkoord te komen. En dat akkoord heeft alleen maar tot stand kunnen komen als elke partij water bij de wijn doet. Met andere woorden: alle partijen moeten inleveren op de standpunten die ze aan hebben genomen tijdens de verkiezingen. Daar tegenover staat ook dat sommige standpunten juist wel door de formatie zijn gekomen. En die nieuwtjes wil je als partij natuurlijk maar wat graag verspreiden en jezelf toe-eigenen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Waarom lekken politici hun plannen?
Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark. Foto: ANP.

Een voorbeeld is de toezegging van geld aan de onderwijssector. Een dag voor de grootschalige staking van de leraren in Den Haag afgelopen donderdag, werd bekend dat de basisschoolleraren 270 miljoen euro krijgen om het salaris op te krikken en nog eens 500 miljoen om de werkdruk te verminderen. Een positief streepje voor D66 en de ChristenUnie, die eerder toezegden het voor de leraren op te nemen.

En als dat dan lukt, dan wil je graag dat iedereen weet dat jij dat winstpunt behaald hebt. Met jouw partij. Een reden om te lekken dus.

Slecht nieuws

Soms wordt er gelekt om simpelweg slecht nieuws weg te drukken. Even geleden kwam het bericht naar buiten dat het kabinet de lasten wil verlichten (belasting) via hogere nettolonen. Er wordt gepraat over een nieuw belastingsysteem met maar twee schrijven in plaats van drie, de zogenaamde vlaktaks. Zo moet een werknemer met een middelhoog inkomen meer geld overhouden.

Tegelijkertijd werd ook duidelijk dat het lagere belastingtarief verhoogd werd van 6 naar 9 procent. Dat betekent dat onze boodschappen duurder worden, maar ook een dagje uit naar de sauna wordt duurder, aangezien over de entreeprijs ook belasting wordt betaald. Reken maar uit.

Peilen

Nog een reden om te lekken: bekijken wat de achterban van de plannen vindt, of mensen alvast voorbereiden op wat er komen gaat. Zowel goed nieuws als slecht nieuws. Het voordeel hiervan is dat plannen eventueel nog wat aangepast kunnen worden voor ze officieel openbaar gemaakt worden.

Als laatste kan het ook gaan om het verlenen van een gunst naar deze of gene. Dit is wellicht meer van toepassing op de relatie tussen journalisten en politici. Die laatste kunnen informatie lekken in de hoop dat er een positief stuk over ze geschreven wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom lekken politici hun plannen?
Sluiten