Johan van Boven
Johan van Boven Sport 12 jul 2017 / 16:53 uur

‘Tijdens EK moet de nieuwe Anouk Hoogendijk opstaan’

Haar woonplaats Utrecht hangt vol met versieringen voor het EK Vrouwen, dat komend weekend van start gaat. Toen Anouk Hoogendijk die voor het eerst zag, realiseerde ze zich heel even dat de tijden zijn veranderd. „Ik had een besefmomentje: voor mij is dit voorbij. Veel mensen vragen dan ook of ik het er nu moeilijk mee heb, maar dat is totaal niet het geval. Ik heb juist heel veel zin in het EK.”

Tijdens het toernooi analyseert ze voor de NOS wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen, gaat ze voor sponsor ING op pad en schrijft ze namens AD Sportwereld columns. Het is voor de 32-jarige Hoogendijk een mooie mogelijkheid om te kijken welke kant ze op wil, nu ze is gestopt met voetballen.

Anouk Hoogendijk is tijdens het EK analist bij de NOS. FOTO: ANP

„Als ik dit EK mee had willen maken, dan was ik er echt nog wel voor gegaan. Maar een jaar geleden overwoog ik al een punt achter mijn voetballoopbaan te zetten”, zegt de ex-Ajacied. „Ik wilde nog één goed seizoen draaien om het mooi af te sluiten en met de dubbel is dat goed gelukt. Dus ik vind het prima zo. Ik heb mijn hele leven gevoetbald, daarom vind ik het heerlijk dat ik nu ’s avonds niet op mijn horloge hoeft te kijken omdat ik de volgende ochtend moet trainen. Ik kan nu relaxter leven.”

Raar

Het EK in eigen land moet het hoogtepunt in de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenvoetbal worden. Van jaloersheid is bij Hoogendijk geen sprake. „Ik maak geen onderdeel uit van dit team, maar ik heb wel mijn steentje bijgedragen aan waar het vrouwenvoetbal nu staat. Het wordt nu breed gedragen in Nederland, zoals het hoort. Dat was anders toen ik twintig jaar geleden op voetbal ging. Toen was het raar als een meisje een mannensport beoefende. Nu is het de normaalste zaak van de wereld als meisjes voetballen.”

Toch fronste Hoogendijk even haar wenkbrauwen toen Pierre van Hooijdonk werd aangewezen als ambassadeur van het WEURO 2017. Net als oudgediende Daphne Koster vindt ze dat een vrouw die rol prima had kunnen invullen. „Aan de ene kant is Pierre een aansprekende naam die wellicht een nieuwe groep liefhebbers kan aanboren, maar aan de andere kant is het wel weer een gezicht uit het mannenvoetbal. Ik voel me niet gepasseerd, maar iemand als ex-bondscoach Vera Pauw was geknipt voor deze job.”

WEURO 2017-ambassadeur Pierre van Hooijdonk deelt handtekeningen uit. FOTO: ANP

Hoogendijk is bescheiden, want zij was jarenlang hét gezicht van het Nederlandse vrouwenvoetbal. In het huidige Oranje is zo’n uitgesproken boegbeeld nog niet te vinden. De vraag is wie kan uitgroeien tot de nieuwe Anouk Hoogendijk. „Die moet tijdens dit EK opstaan”, zegt ze. „Lieke Martens heeft het in zich. Ze kan echt heel goed voetballen en ze is knap. Ook Daniëlle van de Donk zou kunnen uitgroeien tot een uithangbord van de ploeg. Maar dat ben je niet van de ene op de andere dag. Van mij wist Nederland ook niet gelijk wie ik was toen ik in het Nederlands elftal speelde.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Tijdens EK moet de nieuwe Anouk Hoogendijk opstaan’
Sluiten