Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Entertainment 13 jul 2017
Leestijd: 5 minuten

Rolf Sanchez: Doe mij een hit als Despacito

In Miami kan Rolf Sanchez (26) als Nederlander met Dominicaans bloed na drie Billboardhits al jaren nauwelijks meer over straat, maar ook in eigen land is zijn ster rijzende. Op zaterdag 29 juli staat de latinzanger samen met zijn 12-koppige orkest Latin Society op Rotterdam Unlimited, een vijfdaags (buiten)festival waarin culturele diversiteit centraal staat.

In 2011 stond Sanchez – toen nog onder de naam Wienk – in de halve finale van X-Factor. Dat is een periode waar hij met gemengde gevoelens op terugkijkt. „Iedereen waarschuwde mij dat het eerste half jaar ontzettend druk zou zijn en dat het daarna zou ophouden. Toen dat inderdaad gebeurde had ik best wel spijt dat ik had meegedaan.” Toch is hij nu blij met de ervaring: „Alles wat ik nu heb bereikt komt echt door mijn deelname aan X-Factor.”

Inmiddels heeft hij de koppeling met het tv-programma niet meer nodig. „Tot twee jaar geleden werd ik bij elke show aangekondigd met ‘jullie kennen hem waarschijnlijk nog van X-Factor’. Tegenwoordig word ik enkel geïntroduceerd als latinzanger.” Hoewel hij vaak aan het genre salsa wordt verbonden, laat de 25-jarige zanger zich niet in een hokje plaatsen: „Ik sta gewoon voor tropical music.”

Toen de storm na X-Factor was gaan liggen, kwam de carrière van Sanchez maar moeilijk van de grond. „Het lukte niet omdat ik niet goed wist wat ik wilde. Ik had geen doel voor ogen.” Daarom besloot hij naar de Dominicaanse Republiek af te reizen en zich helemaal te richten op Spaanstalige nummers. Een slimme keuze, want met behulp van het netwerk van zijn van oorsprong Dominicaanse moeder, werd hij al snel ontdekt. Plots werd Sanchez gevraagd om naar Miami te komen om te gaan samenwerken met Guianko Gómez, de producer van onder meer Marc Anthony, Pitbull en Prince Royce.

Nummer één

Voor hij het wist stond de zanger met zijn eerste single Por Si No Te Vuelvo A Ver op de nummer één-positie in de Tropical Songs Chart van de Amerikaanse Billboard. Hoe dat voelde? „Overweldigend, niet normaal en dat drie keer achter elkaar.” ,,En weet je wat zo cliché is?”, vervolgt de zanger, „ik zag altijd artiesten op televisie die emotioneel werden en ‘oh mijn god, prijs de heer’ riepen wanneer ze iets bereikten. Ik dacht dan ‘je werkt er gewoon keihard voor, hoor’.” Maar toen zijn emotionele vader hem belde met het nieuws, bleven de tranen ook bij Sanchez niet uit. „Ik moest zo hard huilen en ik wist gewoon niet waarom. Al die mensen die ik elke dag uitlachte… en nu deed ik het zelf.”

Zwoele klanken, ondeugende teksten?

Ondertussen heeft Sanchez al drie keer de top van de ranglijst weten te bemachtigen met zijn zomerse latinklanken, maar waar zingt de artiest eigenlijk over? Kort: „Mijn ex”. Althans, daar gaat zijn tweede hit Que Se Siente over. „Ik schreef het nummer toen het net uit was na een relatie van zo’n 2,5 jaar. In het refrein zing ik ‘hoe voelt het om mij pijn te doen, hoe voelt het om door te gaan zonder pardon?’” Inmiddels is er een nieuwe vlam in het leven van Sanchez, iemand totaal buiten de picture en dus buiten de showbusiness. Maar meer dan dat hij gek op haar is, wil de zanger er niet over loslaten. Wel kan de lucky lady veel romantiek verwachten: „Ik ben echt superromantisch. Ik houd van die clichédingen als elke week een bos rode rozen geven en ontbijt op bed.”

Rolf Sanchez: Doe mij een hit als Despacito

Met name reggaeton wordt daarentegen nog weleens bekritiseerd vanwege vrouwonvriendelijke songteksten. „De denigrerende teksten waren er vroeger wel, maar in de mainstream reggaeton valt dat wel mee”, meent Sanchez. „Als we het over Despacito hebben, wat letterlijk ‘langzaam’ betekent, dan gaat het over dat je iemand ontmoet en de aantrekkingskracht heel groot is, maar je het wel langzaam wilt aanpakken. In eerdere reggaetonnummers hadden ze gewoon gezegd ‘kom we gaan nu naar bed en we doen dit en dat’. Het is nu zo geromantiseerd dat zelfs een man in een liedje zegt ‘nee schat, we doen het later’. Dat heb ik nooit eerder in een reggaetonliedje gehoord.”

Reggaeton op de kaart

En dat is maar goed ook, want het is dé muziekhype van dit moment. „Het is voor het eerst dat een zanger op reggaeton zingt. Hiervoor waren het vooral rappers die wilden zingen. Ik denk dat dit gemakkelijker in het gehoor ligt”, vertelt de zanger over het succes van monsterhit Despacito. Hij geeft aan erg trots te zijn op het feit dat het nummer, die zijn collega’s Luis Fonsi en Daddy Yankee hebben geproduceerd, wereldwijd bekend is geworden. „Lange tijd was er elke keer een ander die tegen de deur botste met een goede hit, maar op een gegeven moment trapten zij die deur in met Despacito.

Rolf Sanchez: Doe mij een hit als Despacito

Sanchez heeft echter alweer een nieuwe trend gespot: salsaton. „Dit is een onderdeel van reggaeton, alleen met meer invloeden uit de salsa”, legt hij uit. „Twee jaar geleden was reggaeton in Miami al ontzettend populair. Je hoorde het overal. Net zoals wij hier in de zomer van 2015 Drank en Drugs constant hoorden.” Sanchez zag dat reggaeton overwaaide van Zuid- en Centraal-Amerika naar Europa en hier aan populariteit won. „Ik verwacht dat dit met salsaton ook binnen een jaar gaat gebeuren”, voorspelt de zanger.

En wat kunnen we eigenlijk verwachten van de zanger zelf? Wellicht een samenwerking met Ali B? „Ik kan niet meer zeggen dan dat we inderdaad in de studio zitten. Laten we het er op houden dat hij veel potentie in mij ziet.” Aan ambitie heeft Sanchez in ieder geval geen gebrek: „Ik wil een single die net zo groot is als Despacito, stadions vullen en nog meer nummers één hebben. Ja, ik droom groots.” Te beginnen dan maar op 29 juli in Rotterdam…

Rotterdam Unlimited

Rolf Sanchez is natuurlijk niet de enige artiest op Rotterdam Unlimited.

• Data. 25 – 29 juli.

• Motto. ’Celebrating cultural diversity’.

• Wat te doen. Vier dagen festival en op zaterdag de Zomercarnaval Straatparade met de Zomerqueen.

• Programma. Onder meer: Joey Montana, Ronnie Flex, Skip & Die, KD Soundsystem, Samba Résille, Mario Lucio, Afriquoi, Monta & Mothers Groovebox en Drummakid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rolf Sanchez: Doe mij een hit als Despacito
Sluiten