Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 16 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Joël Veltman: We gingen kapot, helemaal kapot

Langzaam, beetje bij beetje probeert Ajax de draad weer op te pakken, na het drama met Abdelhak Nouri. Meteen bij binnenkomst op het terrein van De Toekomst wordt duidelijk dat er een grauwe sluier over de club hangt. Alles gebeurt ingetogen en nergens verheft iemand zijn stem of wordt er gelachen of gedold, zoals normaal. De klap dat ‘Appie’, het kind van de club, nooit meer zal kunnen voetballen is nog lang niet verwerkt op het jeugdcomplex waar iedereen, van koffiejuffrouw tot terreinknecht, Nouri kent.

Het leven gaat door, maar Ajax heeft de afgelopen week even stilgestaan. De Ajacieden leefden dagenlang tussen hoop en vrees over het lot van hun zo geliefde ploeggenoot. „We hebben in een achtbaan gezeten”, zegt aanvoerder Joël Veltman, die namens de selectie de pers te woord staat. „Van relatief goede updates naar het moment dat we het vreselijke nieuws te horen kregen. Je hoeft Appie maar een minuut te kennen om te weten dat het een goeie en vooral heel lieve jongen is. Sommige jongens kennen hem al jaren. Donny kent hem bijvoorbeeld al twaalf jaar, het is bijna niet voor te stellen wat het dan met je doet. We hebben een heel jonge groep en toen we donderdag het nieuws hoorden gingen we kapot, helemaal kapot.”

De afgelopen week werd duidelijk dat Nouri niet alleen bij zijn ploeggenoten zeer geliefd is. Vanuit heel Nederland stroomden de steunbetuigingen binnen. Opvallend vaak ook vanuit het kamp van aartsrivaal Feyenoord. Voor even heeft voetballand deze week de handen ineengeslagen om het verdriet over het wegvallen van Nouri te verwerken. „Daaruit blijkt dat Appie heel Nederland bij elkaar kan brengen”, reageert Veltman. „Dat zegt alles over hoe hij is. Als je aan Appie denkt krijg je vanzelf een glimlach op je gezicht. Hij stond altijd voor iedereen klaar.”

Vrijdag organiseerden de Ajax-fans een groot eerbetoon bij het huis van Nouri in Geuzenveld en dat werd een bijzonder indrukwekkend vertoon. Een paar duizend fans deelden hun verdriet met de ontroostbare familie Nouri. „We zagen op social media dat het een initiatief was van de F-side”, zegt Veltman. „Toen dachten wij: daar moeten wij als selectie ook bij zijn. Een heel mooi initiatief. Wij wilden daar bij zijn om de familie een hart onder de riem te steken. Ik heb die foto gezien waarin de vader van Appie in die auto zit, dan zie je de waardering van de familie voor die actie. Heel mooi.”

De Ajacieden hebben grote moeite om de voorbereiding op het nieuwe seizoen weer op te pakken. Toch zullen ze wel moeten want over een ruime week wacht de ontmoeting met OGC Nice in de derde voorronde van de Champions League. Zaterdag speelden de Amsterdammers voor het eerst sinds die fatale zaterdag in Oostenrijk weer twee oefenwedstrijdjes. Tegen het Belgische Genk (3-3) en het Griekse PAOK (4-2) kwamen alle selectiespelers aan de beurt.

„Soms is het goed om een wedstrijd te spelen, zodat je met je gedachten ergens anders bent. Dan denk je even niet aan Appie, maar de rest van de dag wel. Ook tijdens trainingen ben je meer met je hoofd bij Appie, dan bij wat de trainer zegt. Het is dan ook heel moeilijk om nu al aan die wedstrijd tegen Nice te denken. We weten dat die wedstrijd belangrijk is, maar het voelt nu totaal onbelangrijk. Hoe we het gaan doen weet ik niet, maar we moeten toch naar die partij toewerken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.