Johan van Boven
Johan van Boven Sport 16 jul 2017 / 16:16 uur

Bauke Mollema wint vijftiende etappe Tour de France

Op een paar honderd meter van de streep wist Bauke Mollema gisteren dat hij de vijftiende etappe van de Tour de France zou gaan winnen, maar toch kon hij het nog niet geloven. De renner van Trek-Segafredo schudde zijn hoofd, zette nog even aan en gooide toen toch maar zijn armen in de lucht. Zijn eerste etappewinst in de belangrijkste wielerronde ter wereld was een feit.

„Ik kan het niet geloven”, sprak hij vlak na de voor hem historische rit. „Vorige week wilde ik al voor de ritzege gaan, maar toen wilde het niet lukken. Nu had ik mijn zinnen er weer op gezet. Op een gegeven moment dacht ik: ik ga gewoon! Ik voelde me heel goed, ik kon de hele dag blijven gaan.”

Ontsnapping

De Nederlander ontsnapte op een kleine 30 kilometer van de streep in Le-Puy-en-Velay uit een kopgroep en hield de vier overgebleven achtervolgers net achter zich.

„Toen ik een voorsprong van een halve minuut had, wist ik dat ik een goede kans zou maken”, aldus Mollema, die zijn voorsprong vervolgens snel zag slinken. „In de laatste kilometers was het gat nog maar elf seconden, toen werd het nog wel even spannend. Maar toen werd het weer vlak en had ik nog wat extra’s over, zodat ik kon blijven gaan. Echt super.”

Na de voor hem teleurstellend verlopen Ronde van Italië reisde hij als knecht van Alberto Contador naar Frankrijk. In die rol hoopte hij een hoop te kunnen opsteken van de Spaanse klassementsrenner om een jaar later zelf om de gele trui te kunnen strijden. Maar Contador keek in een vrij vroeg stadium al tegen een dermate grote achterstand aan, dat de ploegleiding van Trek-Segafredo een andere rol voor Mollema creëerde.

„Op het moment dat Alberto veel tijd verloor, wist ik dat mijn kans op een etappezege groter was geworden”, aldus de dolgelukkige ritwinnaar. „Het is geweldig dat het nu ook echt is gelukt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bauke Mollema wint vijftiende etappe Tour de France
Sluiten