Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 4 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

KNVB: Red Bull mag geen Nederlandse club overnemen

De directeur van Red Bull Nederland droomt van een eigen Nederlandse voetbalclub. Maar de KNVB is duidelijk. „We hebben zijn uitspraken gehoord”, zegt KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse. „De Nederlandse regels zijn duidelijk: Het is niet mogelijk dat een partij als Red Bull aandeelhouder wordt van een Nederlandse betaaldvoetbalorganisatie op het moment dat Red Bull ook direct of indirect verbonden is als aandeelhouder, bestuurder en of commissaris aan een andere betaaldvoetbalorganisatie die lid is van een bij de UEFA aangesloten bond. Dit is met RB Leipzig in Duitsland en Red Bull Salzburg in Oostenrijk wel het geval.”

Toch denkt Red Bull, dat met RB Leipzig, Red Bull Salzburg en de New York Red Bulls al drie voetbalclubs in bezit heeft, hardop aan de overname van een Nederlandse club. „Het is mijn grootste wens”, zei Jan Smilde van Red Bull Nederland maandag tegen BNR Radio. „Onze filosofie is wel om alles in bezit te hebben: de club, de naam en het stadion. We zoeken dan een club die onze hulp kan gebruiken.”

AZ en FC Twente

Volgens Smilde was AZ een aantal jaren geleden in beeld, maar zag Red Bull af van de deal ‘omdat het te slecht ging’ met de Alkmaarders. Oud-voorzitter Joop Munsterman van FC Twente voerde ook ooit gesprekken met Red Bull, maar durfde het uiteindelijk niet aan. Ook Roda JC werd ooit in verband gebracht met een overname. De voorkeur lijkt nu uit te gaan naar een club in de eerste divisie of lager. Paradepaardje RB Leipzig begon ooit in de vijfde klasse en staat nu tweede in de Bundesliga achter Bayern München.

De politieke partij Trots Haarlem heeft inmiddels contact gezocht met Red Bull. De partij wil proberen de verkiezingsbelofte na te komen om betaald voetbal terug te laten keren in de Noord-Hollandse hoofdstad. HFC Haarlem, opgericht in 1889, ging in 2010 failliet, waarna de club uit de eerste divisie werd gehaald. Trots Haarlem hoopt nu op veel steun uit de stad om dit plan door te trekken.

Groeipotentie

Sportmarketeer Guido Klomp van Triple Double kent Red Bull goed en denkt niet dat Haarlem een kans maakt bij de energiedrankgigant. „Het voetbalportfolio van Red Bull groeit. Er wordt ook al een tijd gesproken over een Engelse club. Natuurlijk is het interessant om te filosoferen om erover na te denken welke Nederlandse club zou passen bij de plannen van Red Bull, maar dat is moeilijk te zeggen. Persoonlijk denk ik niet dat Haarlem in aanmerking komt. Red Bull is op zoek naar een club met een groeipotentie, niet naar een club die vanaf het nulpunt moet beginnen. Haarlem heeft geen stadion, geen opleiding en geen achterban.”

Klomp heeft een andere club in gedachte. „Ik denk aan Almere City, maar dat is pure speculatie. Almere City is een club met een redelijk stadion, een goede opleiding, er is voldoende achterland en het is een club met weinig historie. Sentimenten zullen geen rol spelen.”

Voetbalpiramide

Volgens Klomp ligt de uiteindelijke keuze aan de plannen die Red Bull heeft met een Nederlandse club. „Naast drie profclubs, heeft Red Bull ook twee voetbalacademies. Een in Brazilië en een in Ghana. Talenten gaan vervolgens naar New York of Salzburg om uiteindelijk in het meest gunstige geval bij Leipzig terecht te komen. Het is een heel traject. Het is maar net de vraag welke rol een Nederlands club in die voetbalpiramide van Red Bull moet gaan innemen. Als opleidingsteam, tussenstation of als eindstation?”

Maar volgens de KNVB is het dus onmogelijk dat er een Nederlandse Red Bullclub komt. Voetbaladvocaat Christian Visser ziet geen mogelijkheid voor Red Bull om de Nederlandse regels te omzeilen. „Natuurlijk is een constructie met een stroman mogelijk, dus dat er op papier iemand anders eigenaar is van de club. Maar Red Bull heeft niks aan een dergelijke constructie. Het is hen juist om de uitstraling van het merk te doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.