Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 4 apr 2017
Leestijd: 4 minuten

Smurfenverzamelaar leeft van handel in smurfen

Smurfenverzamelaar Roelof Emck (30) zit de hele dag met zijn neus tussen de duizenden smurfen. De 4 centimeter hoge blauwe poppetjes zijn z’n grote liefde. Zijn andere grote (Griekse) liefde Elena heeft hij weten te veroveren door haar in een envelopje smurfen met hartjes te sturen. „Dan wist ik meteen of ze smurfen leuk zou vinden.”

Hoe is je smurfenmanie ontstaan?
Vanaf mijn zesde struinde ik samen met mijn vader rommelmarkten af op zoek naar stripboeken die hij verzamelde. Ik ben toen kabouters en smurfen gaan verzamelen om een trigger te hebben om gezellig met hem mee te gaan. En van het een kwam het ander. Ik bouwde op zolder een smurfendorp met huizen van Playmobil die mijn moeder zo nu en dan weer afbrak om schoon te maken. Zij vond het een bende, ik zag dat niet.

Nooit eraan gedacht om je smurfencollectie in je tienerjaren aan de wilgen te hangen?
Nee, maar in die periode hing ik dat ook niet aan de grote klok. Dat is niet hip natuurlijk. Ik vertelde niet aan een leuke dame in de kroeg dat ik smurfen verzamelde. Met zo’n oneliner zul je niet snel iemand aan de haak slaan. Daarna toen ik Marketing Management ging studeren, klapte ik er in de schoolbanken ook niet uit dat ik afgelopen weekend naar een smurfenbeurs was geweest.

Roelof en zijn twee grote liefdes.

Wat vindt je omgeving van je smurfenverslaving?
Mijn twee oudere broers vinden het leuk voor mij, maar hebben zelf niets met verzamelwoede. Als je verzamelt, moet je een beetje een rare tik hebben. Veel mensen begrijpen het niet. Wat bezielt iemand om 200 euro aan een poppetje uit te geven, terwijl je daar ook een midweekje van naar Drenthe kan? Ik heb smurfen van een paar euro en limited editions van 800 euro. Van de week kwam een limited edition schaakset van Pixi uit met twee kleine smurfen van 3 centimeter hoog erop. Het weegt zo’n 30 gram en kost 250 euro. Bijna duurder dan goud bij wijze van spreken. Ik snap dat dit prijzig is.

Wat bezielt jou?
Ik wil iets compleet maken, terwijl ik weet dat dit nooit echt zal lukken. Maar iedere keer als ik iets nieuws koop, geeft mij dat een kick. Nu kan ik mijn privéverzameling, inmiddels zo’n 4000 items, tegen inkoopprijzen kopen, omdat ik ook een webshop run. Mijn collectie pvc smurfen is nu zo groot dat ik hiervoor een loods huur. Mijn privécollectie beslaat 25 vierkante meter, de items voor mijn webshop staan op 180 vierkante meter.

Hoe gaat het met je webshop Bluedwarfs.com?
Heel goed. Het is mijn fulltime baan geworden en ik kan ervan leven. Ik krijg bestellingen van verzamelaars uit Zuid-Korea tot Australië en van Italië tot Nieuw-Zeeland. Ik verkoop per maand duizenden items. Vandaag verstuur ik onder meer een pakket van rond de 1000 euro en een van 750 euro. Maar de hoofdmoot is niet zo duur hoor. Mijn voordeel is dat ik een ’onestop smurfenshop’ shop ben. Ik heb alles in huis wat een verzamelaar wil hebben.

Heb je voor je privécollectie alle items die je wilt?
Nou nee, ik kan geen duizenden euro’s pompen in mijn eigen verzameling. Zo rationeel moet ik zijn. Ik heb niet ongelimiteerd geld. Ik koop bepaalde dure items voor de handel, maar hoop dan stiekem dat ze niet snel verkopen zodat ik er een paar jaar van kan genieten. Ik zie dat als kunstuitleen. Mijn privécollectie verkoop ik niet, daar ben ik trots op. Maar als ik een item niet op voorraad heb en wel in mijn collectie dan wil ik die nog weleens pakken. Ik moet toch mijn klanten tevreden houden. Als ik het later ergens tegenkom dan koop ik het terug. Soms heb ik pech.

Roelof's privéverzameling.

Je hebt je Griekse vriendin veroverd met smurfen begrijp ik.
Ik heb haar ontmoet bij een studentenuitwisselingsproject en het klikte heel goed. Toen ze weer terug naar Griekenland was vertrokken, heb ik haar verleid door in een envelopje af en toe wat smurfjes in allerlei verliefdheidsposes te sturen. Ik dacht: Dan weet ik gelijk of ze smurfen leuk vindt. Ze vond het wel even wennen. In Griekenland kennen ze het fenomeen verzamelen niet. Maar het is goedgekomen. Ze is nu ook fan en gaat zelfs mee naar smurfenbeurzen.

Wat is jouw favoriete smurf?
Dat is lolsmurf. Hoe hij zich voordoet is heel grappig. Dan geeft hij een cadeautje met een bommetje erin, en ze trappen er iedere keer weer in. Ik hou van die droge humor.

Op welk item ben je het meest trots?
Eigenlijk op een item die ik gratis bij een aankoop van 2000 euro heb gekregen. Een Gargamel van een halve meter hoog. Het is mijn mascotte. Er zijn er maar vijf van wereldwijd geloof ik. Verzamelaars hebben er weleens 900 euro voor geboden, maar ik verkoop hem niet. Gargamel is mijn Eiffeltoren. Daar kennen mensen mijn webshop van.

De nieuwe film van de smurfen die woensdag in première gaat heb jij al gezien. En?
Beter dan de eerdere twee! Ik zal niets verklappen, maar mijn vriendin moest aan het einde zelfs een traantje wegpinken.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.