Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 4 apr 2017
Leestijd: 7 minuten

Hallo YouTube, hier is de vloggende vijftiger

Miljoenen volgers, views en minstens zoveel euro’s op je bankrekening. Het is de bizarre werkelijkheid voor vloggers. Binnen een aantal jaar is het maken van een ‘videodagboek’ helemaal op de kaart gezet en is vloggen populairder dan ooit. Vroeger wilden kinderen brandweerman of juffrouw worden, nu is vlogger een serieuze optie.

2,6 miljoen

In Nederland zijn Jordi van den Bussche oftewel Kwebbelkop, Nikkie de Jager oftewel Nikkie Tutorials en Enzo Knol bij elkaar al goed voor een kleine vijftien miljoen YouTube-abonnees. Ze hebben hun eigen communities, merchandise en kunnen door sponsoring en reclame royaal leven van hun videoactiviteiten. Volgens Adformatie krijgen de YouTubers per 1000 advertentieweergaven ongeveer een bedrag tussen anderhalf en zeven euro.

Vloggende vijftigers

Naast hun prima salaris, ontvangen vloggers ook veel cadeaus van dure merken en hebben ze een interessant leven. Niet zo gek dus dat jongeren staan te trappelen om een YouTube-carrière te beginnen. Maar ze zijn niet de enige, want wie zegt dat 50-plussers niet kunnen vloggen? Zoon van tv-iconen Mies Bouwman en Leen Timp, Joost Timp, schreef een boek voor vloggende vijftigers, ‘Vloggen voor 50-plussers!’. Volgens hem zouden ouderen veel meer de selfiestick moeten pakken.

„Vloggen is echt een fenomeen” zegt Timp. „Het is de manier waarop mensen zich tegenwoordig uiten. Vroeger stuurde je brieven, maar schrijven wordt nu verdrongen door visuele media. De volkse variant daarop is met je telefoon opnemen wat je zegt en dat de wereld in sturen, het is goedkoop en makkelijk.” Vijftigers kunnen daar volgens de zanger en televisiemaker niet in achterblijven. „Dit gaat alleen maar groter worden dus het is belangrijk dat ook vijftig plussers nu al leren om te gaan met dit communicatiemiddel. Gewoon met je tijd meegaan.”

Inhoudelijk

Toch wagen veel ouderen zich er niet aan. Ook dat kan Timp verklaren: „Ik denk dat vloggen teveel is neergezet als een jongerending. Zij hebben allemaal een smartphone en zien die filmpjes op internet, zo maken ze elkaar enthousiast. Het zijn een beetje melige en grappige filmpjes, ouderen vinden dat kinderachtig en willen daar niet aan meedoen. Maar er zijn ook genoeg vlogs die inhoudelijk zijn, dat vinden ouderen wel leuk. Je kunt bijvoorbeeld wat vertellen over films, literatuur of gewoon over iets waar jij veel verstand van hebt.”

Doetje en Riekeltje

Die adviezen gaf Timp ook aan Nienke en Brenda Oldenburger, twee zussen van 58 en 59 jaar. Tijdens een bezoek aan Beeld en Geluid in Hilversum komen ze in contact met de schrijver van het boek ‘Vloggen voor 50-plussers!’. Bij Beeld en Geluid werd die dag een cursus georganiseerd voor vijftig plussers om te leren vloggen. Nienke en Brenda waren erbij en liepen als Doetje en Riekeltje weer naar buiten. Hun vlognamen.

Doetje en Riekeltje vloggen erop los, de meeste vlogs nemen zij in deze werkkamer op.

De cursus inspireert ze en ondertussen zijn de vloggende zussen elf video’s en 64 abonnees verder. Ze maken video’s over alles wat ouderen bezighoudt, van seniorenkorting tot uitdijende heupen. Hoe ze erbij kwamen om überhaupt iets met vloggen te gaan doen? „We hadden een weekendje met vrienden in Drenthe en we wilden iets leuks doen” vertelt Nienke. Ze kenden Enzo Knol en vonden de treitervlogger stiekem best grappig, dus pakten ze hun telefoon.

Geer & Goor

‘Wat heb je nu weer aan je neus? Coke?’ Het is één van de tientallen grappige opmerkingen die Doetje en Riekeltje maken in hun video’s. Ze noemen zichzelf niet voor niets gekscherend de vrouwelijke Geer & Goor. Ze bakken een taart en dat gaat niet zoals je zou denken bij twee oudere dames. De zussen nemen het hele proces op met hun telefoon en plaatsen de beelden op YouTube. Ze zijn heuse vloggers met een enthousiaste schare fans. Sommige video’s zijn 550 keer bekeken.

Onafscheidelijk

En dat waren ze echt niet 550 keer zelf, maar „je moet hier wel een beetje een ijdeltuit voor zijn” geeft Brenda toe. „Je moet jezelf leuk vinden, maar eigenlijk vind ik haar vooral leuk” dicht ze haar zus toe. Nienke is dan ook de grappenmaker van de twee, Brenda lacht vooral erg hard om haar zus. Het geeft de twee echt iets van Gerard Joling en Gordon. De grappen zijn net zo flauw, de humor net zo droog. Zonder elkaar hadden ze dit dan ook nooit gedaan: „Zonder haar zou ik acuut stoppen” zegt Brenda. „Het is de chemie die het grappig maakt, alleen zou ik het nooit doen.”

Samen vloggen zorgt er ook voor dat de zussen meer durven. „Het is soms best een drempel om in het openbaar te filmen, maar met haar naast me durf ik dat gewoon” vertelt Brenda. Nienke voegt er aan toe dat ze vaak wel eerst toestemming vragen, voordat ze bijvoorbeeld de drogisterij binnenlopen met hun selfiestick. Want dat gebruiken de dames, een selfiestick en een Samsung smartphone, niets meer en niets minder.

En ook al gebruiken ze weinig apparatuur, een video kost wel veel tijd. „We hebben allebei een full-time baan, dus dit doen we ernaast” vertelt Nienke. „In de avonduren of in het weekend filmen we en meestal is zondag de montagedag.” Iedere woensdag verschijnt er een nieuwe video. „En de reacties zijn meestal positief, ook uit onze omgeving. De kinderen kunnen er wel om lachen.”

Geld verdienen

De goedlachse zussen halen duidelijk hun plezier uit het vloggen. Geld verdienen ze er nog niet mee, maar „het zou wel geweldig zijn als er uiteindelijk sponsoring bij onze video’s zit”, zegt Brenda hard lachend. „Al is het voor Tena Lady of viagra.”

Het lijkt als oudere een stuk lastiger om je werk beloond te zien worden met ladingen cadeaus, kijkers en knaken. Maar volgens Joost Timp kan het wel: „Je zou als vijftiger je brood kunnen verdienen met vloggen, maar het is hetzelfde als met bijvoorbeeld muziek. Als je geluk hebt, word je rijk van een hit, maar vloggen is eerder een opstap naar iets groters. Je laat je gezicht zien. Als je altijd vlogt over bijvoorbeeld stripverhalen, zit je straks nog bij De Wereld Draait Door aan tafel als stripdeskundige.”

Opstap naar meer

Die opstap naar iets anders kreeg Peter Mader inderdaad van zijn vlogs. De rasechte Amsterdammer noemt zichzelf de oudste vlogger van Nederland. Hij is 65 jaar en daarmee gepensioneerd na jarenlang als regisseur gewerkt te hebben voor Endemol. Met zijn enorme passie voor televisie, is het niet zo gek dat Peter is gaan vloggen. „Televisie maken is gewoon het leukste wat er is en op deze manier krijg ik alle vrijheid om te doen wat ik wil, dat is toch fantastisch.”

De oudste vlogger van Nederland vlogt dat ook over alles wat los en vast zit. „Ik doe gewoon alles wat ik leuk vind, ik hoef nu niet eerst langs een eindredacteur.” Die video’s leveren hem niet direct geld op, maar wel bekendheid en daarmee opdrachtgevers. „Ik doe nu veel voor de gemeente Amsterdam, ik maak mooie kleine filmpies voor bedrijven.” En filmpies zijn het, op z’n Amsterdams uitgesproken en ontzettend professioneel.

Peter Mader bij zijn professionele videoset.

In zijn woonkamer staat een complete montageset, een camera mét autocue, een greenscreen en een professionele microfoon om voice-overs in te spreken. Het is de dagelijkse bezigheid van de pensionado en hij geniet er duidelijk van. „Langzaamaan heb ik steeds meer spullen gekocht en nu kan ik alles zelf. Van begin tot eind.”

„Ik heb mezelf leren monteren door een online cursus” legt Peter uit. Nu gaat het van een leien dakje, op zijn twee schermen knutselt hij de mooiste video’s in elkaar en timmert hij aan de weg als vlogger, die daardoor ondertussen genoeg videoklussen uithaalt om een goed belegde boterham te verdienen. Hoe goed belegd, dat zegt Peter niet, maar dat het genoeg is, is geen Amsterdamse bluf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.