Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 2 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Chinese lokroep bereikt ook de Eredivisie

Waar Ajax normaal gesproken voor een 25-jarige speler een springplank is naar een mooie club uit Spanje, Italië, Duitsland of Engeland, wil Nemanja Gudelj naar Azië. Clubs uit Engeland, Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland meldden zich bij Gudelj en zijn zaakwaarnemer, maar de bedragen kwamen niet in de buurt van de ruim 5 miljoen euro netto die Gudelj de komende drie seizoenen bij Tianjin Teda kan gaan verdienen. Tel daarbij het tekengeld van enkele miljoenen op en de speler, die bij Ajax uit de selectie werd gezet omdat hij zich niet kon motiveren voor zijn rol als bankzitter, gaat tot 2020 in totaal 17 miljoen euro verdienen.

Gudelj voorbeeld

„Enkele jaren geleden was het ondenkbaar dat een speler van midden twintig, die de potentie heeft om in een grote competitie te spelen, de Eredivisie zou verruilen voor China”, erkent zaakwaarnemer Louis Laros. „Maar ik weet zeker dat meer spelers uit Nederland het voorbeeld van Gudelj zullen volgen.”

Laros heeft onder meer voetballers als Steven Berghuis, Ricky van Wolfswinkel en de broers Siem en Luuk de Jong in zijn stal zitten. „Ik heb spelers in mijn portefeuille die ook aanbiedingen van Chinese clubs hebben ontvangen. Eerst was China sowieso onbespreekbaar, maar dat is al lang het geval niet meer.”

Steeds interessanter

Dat komt ook doordat twintigers en internationals als Oscar en Axel Witsel kiezen voor een Chinees avontuur. Oscar vertrok bij Chelsea en Witsel kon naar Juventus. „Zij vervullen zeker een voortrekkersrol”, beaamt Laros. „De keuze komt steeds dichterbij om het wel te doen. Ook voor mijn spelers wordt het steeds interessanter. Qua geld is China al een grote concurrent voor de Engelse competitie, maar over enkele jaren zal dat ook in sportief opzicht het geval zijn.”

Jacco Swart van de Eredivisie CV, die namens en voor de clubs het merk Eredivisie exploiteert, denkt niet dat de Chinese inmenging nadelige gevolgen zal hebben voor de Nederlandse competitie. „Voor de Eredivisie is het altijd beter dat spelers met bepaalde kwaliteiten zo lang mogelijk in Nederland spelen, maar dat komt steeds minder voor. Wij zijn altijd al een opleidingsland geweest. Kijk maar eens hoeveel Nederlandse tienertalenten in Engeland spelen. Chinezen zoeken oudere spelers die al het een en ander hebben laten zien. Ik denk dan ook dat ze zich in Engeland meer zorgen moeten maken dan wij hier in Nederland.”

Leegloop

Daar is Danny Hesp, voorzitter van de Vereniging van contractspelers (VVCS) het mee eens. „Ik zie het niet gebeuren dat de Eredivisie nu leegloopt en dat onze spelers massaal naar China vertrekken. Chinese clubs willen vooral ‘namen’. Die hebben wij amper. Misschien dat een paar spelers van Ajax of PSV in aanmerking komen, maar een speler van pakweg FC Utrecht is over het algemeen niet zo interessant.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.