Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Sport 10 aug 2016 / 05:00 uur

Rio: 5 dingen die je moet weten van waterpolo

Tijdens de Zomerspelen vertellen we regelmatig iets over een voor Nederland misschien wat onbekendere sport.

1 Gouden oranje

De Nederlandse waterpolodames behaalden onder coach Robin van Galen goud in Beijing (2008) en vierden dat met – toen nog – prins Willem-Alexander. De Verenigde Staten werden in de finale met 9-8 verslagen. De mannen wonnen eerder twee maal brons: in 1948 in Londen, in 1976 in Montreal.

Rio: 5 dingen die je moet weten van waterpolo
Olympisch kampioenen met prins Willem-Alexander. / Mark Raloton | AFP

2 Niet in Rio

Nederland, met Dagmar Genee (l) en Vivian Sevenich, liep de Spelen in Rio mis. Als Rusland door dopingverdenkingen van deelname zou worden uitgesloten, was Oranje de reserve die mocht invallen. Dat gebeurde niet.

Rio: 5 dingen die je moet weten van waterpolo
Foto: Gert Jan Kooij / ANP

3 Brazilianen

Thuisland Brazilië won nog nooit een medaille met waterpolo. De mannen, met Felipe da Costa Silva (foto), versloegen deze week wel al Australië en Japan. Andere landen die in Rio meedoen zijn Servië, Hongarije, Griekenland, Kroatië, Verenigde Staten, Italië, Spanje, Frankrijk, Montenegro, Rusland en China.

Rio: 5 dingen die je moet weten van waterpolo
Foto: Quinn Rooney / Getty Images

4 Negen keer goud

Het succesvolste waterpololand is Hongarije met vijftien plakken (negen goud), allemaal bij de heren. Ook Italië haalde vijftien medailles, maar daarvan waren er vijf goud. Andere succesvolle landen waren Groot-Brittannië, Joegoslavië en Sovjet-Unie.

Rio: 5 dingen die je moet weten van waterpolo
Gouden Hongaren in Athene (2004). / Daniel Berehulak | Getty Images

5 De oudste

Waterpolo is de oudste teamsport van de Olympische Spelen. Al in 1900 stond het op het programma. Tot de Spelen van Sydney (2000) was er alleen een mannentoernooi. De meiden van Australië wonnen het eerste goud door de Verenigde Staten met 4-3 te verslaan. De eerste mannenfinale in 1900 was Groot-Brittannië – België (7-2).

Rio: 5 dingen die je moet weten van waterpolo
Finale Amsterdam 1928, Duitsland – Hongarije (5-2). / ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rio: 5 dingen die je moet weten van waterpolo
Sluiten