Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Sport 9 aug 2016 / 05:00 uur

Rio: 5 dingen die je moet weten over tafeltennis

Tijdens de Zomerspelen vertellen we regelmatig iets over een voor Nederland misschien wat onbekendere sport.

1 Topper van 43

Nederlands grootste tafeltennis-troef in Rio is 43 jaar! Deze Li Jiao werd geboren in China en heeft sinds 2004 een Nederlands paspoort. Li Jiao is bezig aan haar derde Spelen, maar werd maandag in het enkelspel uitgeschakeld door Liu Jia uit Oostenrijk (1-4). De senior der tafeltennissers heeft nu alleen nog de landenwedstrijd voor de boeg.

Rio: 5 dingen die je moet weten over tafeltennis
Foto: Robin Utrecht / ANP

2 De beste

De beste tafeltennisster van ons land ooit is Bettine Vriesekoop. Zij won zelfs twee Europese titels (1982 en 1992). Haar bekendheid was zo groot dat het haar een fotoshoot in Playboy opleverde (1995).

Rio: 5 dingen die je moet weten over tafeltennis
Bettine Vriesekoop. / Robert Vos | ANP

3 Team NL

Li Jiao, Li Jie en Britt Eerland komen in Rio voor ons land uit in de landenwedstrijd. Nederland treft vrijdag Oostenrijk. De tegenstander met Liu Jia en Li Qingbing wordt gezien als een angstgegner.

Rio: 5 dingen die je moet weten over tafeltennis
Britt Eerland. / Kiyoshi Ota | EPA

4 Klazienaveen

Het klinkt als een wonder, maar De Treffers ’70 uit Klazienaveen won in 2002 Europacup voor landskampioenen. Ni Xia Lian, Jing Jun Hong en – daar is ze weer – Bettine Vriesekoop waren de speelsters die historie schreven.

Rio: 5 dingen die je moet weten over tafeltennis
De winnaars van Klazienaveen. / Robert Vos | ANP

5 Niet oud

Tafeltennis staat nog maar sinds 1988 op het programma van de Olympische Zomerspelen. De teams spelen het toernooi sinds 2008, toen – het lijkt niet geheel toevallig – de Spelen in Beijing werden gehouden. Dat jaar wonnen de Chinezen alle zes individuelenmedailles. Bij de vrouwen winnen tot nu toe de Aziaten altijd, bij de mannen is soms een verdwaalde Europeaan op het podium te vinden. De succesvolste tafeltennisster is Wang Nan uit China, met vier maal goud en één maal zilver.

Rio: 5 dingen die je moet weten over tafeltennis
Wang Nan. / Robyn Beck | AFP
Reageer op artikel:
Rio: 5 dingen die je moet weten over tafeltennis
Sluiten