Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Good vibes 8 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Zus doneert eicellen aan haar homobroer

Families bestaan allang niet meer altijd uit een vader, moeder en kind(eren). Van een kind dat twee vaders of moeders heeft, geadopteerd is of door IVF is verwekt kijkt niemand meer op. Maar toen Samuel Leighton-Dore bekend maakte dat hij een kind zou krijgen met zijn zus, werd hij overspoeld met nare reacties. Gelukkig voor hem en zijn zus Bronte is hun eigen familie wel blij met het nieuws.

Het zit zo: de Australische Samuel en zijn partner Bradley Tennant willen dolgraag kinderen, maar wel een kind dat hun beide genen heeft. Samuel’s zus heeft toegestemd haar eicellen te doneren, zodat het stel de familie kan krijgen waar ze van dromen.

„Het is helemaal niet zo gek als je het hele verhaal kent”, zei Samuel tegen Mirror Online. „We gaan IVF gebruiken met de eicellen van mijn zus en het sperma van mijn partner bij een draagmoeder, het liefst iemand die zelf al een familie heeft.” Alleen op deze manier kunnen Samuel en Bradley een biologische connectie met hun toekomstige kind hebben.

Weloverwogen beslissing

„Sommigen zullen ons misschien ijdel vinden, maar ik denk dat het heel natuurlijk is om een kind te willen met de persoon waar je van houdt”, zegt Samuel. Hij en zijn partner hebben goed over de beslissing nagedacht: de baby zal er pas over een paar jaar komen omdat het een duur proces is, maar Samuel vindt dat het iets is waar je goed over na moet denken en dat je moet plannen.

Over zijn zus zegt hij: „Ik denk dat ze er enthousiast over is. We hebben altijd een goede band gehad, dus ik denk dat het veel voor haar betekent dat ze mij en Bradley op een dag aan een familie kan helpen.” Zijn zus zal niet worden gezien als de moeder van het kind, maar als de ‘speciale tante’ of ‘goede fee’. Ook de directe familie van het stel reageerde bijzonder positief op de plannen.

Nare reacties

Helaas zijn er ook veel mensen die minder begripvol reageerden, vooral op social media. Maar daar heeft Samuel geen boodschap aan. „Er zullen altijd nare reacties zijn van mensen die alleen een kop lezen, in plaats van het hele verhaal. Ik heb een paar hele vervelende berichten en reacties ontvangen op Instagram, maar de meeste reacties zijn juist heel lief en positief.

Advies

Voor alle stellen die eenzelfde soort plan hebben, maar bang zijn voor reacties, heeft Samuel nog een laatste advies: „We mogen van enorm geluk spreken dat we in een tijd leven waarin er zoveel verschillende mogelijkheden zijn om een familie te creëren. Als alle betrokken partijen gelukkig zijn, ga ervoor!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.